Bolnice u Srpskoj u opštem kolapsu

0
219

Poreska uprava Republike Srpske od bijeljinske bolnice potražuje, na ime poreza i doprinosa, oko 13,5 miliona KM. Ovim iznosom bijeljinska bolnica svrstala se među najveće dužnike poreza i doprinosa u RS, koji, zaključno sa junom ove godine, ukupno duguju 830,7 miliona KM.

Ukoliko je menadžmentu bijeljinske bolnice za utjehu, Univerzitetski klinički centar Banjaluka na ime poreza i doprinosa duguje 68,2 miliona KM, bolnica u istočnom Sarajevu 32 miliona KM, bolnice u Doboju i Foči nešto više od po 22 miliona KM, bolnica u Gradiški 12,3 miliona KM, prijedorska bolnica 7,1 milion KM.

Cifre su neumoljive i opominju nadležne da je trenutak da se konačno pokrene ozbiljna reforma zdravstvenog sistema. Naime, kada bi ozbiljni ekonomski analitičari izveli pravu računicu i dali vjerodostojnu sliku finansijskog stanja u zdravstvu Republike Srpske, vjerovatno bi KOLAPS bila preblaga riječ.

Ipak, da u 21. vijeku zdravstveni radnici većine bolnica u RS nisu u mogućnosti da redovno ovjeravaju zdravstvene knjižice i da su stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na sve druge osiguranike u RS, teško je objasniti iole razumnom čovjeku.

Od menadžmenta bijeljinske bolnice nismo mogli ovih dana dobiti komentar o trenutnom stanju duga i obaveza prema Poreskoj upravi RS, odnosno o potpisanom reprogramu i načinu na koji se ispunjavaju obaveze prema zaposlenima i državi.

Jelena Lejić, načelnica Ekonomsko – finansijskog odjeljenja kratko je odgovorila da nije ovlaštena da daje takve informacije. Direktor Bolnice je trenutno na godišnjem odmoru, tako da će javnost morati pričekati na neka detaljnija objašnjenja o strukturi i visini poreskih obaveza i dugovanja za doprinose bijeljinske bolnice.

(Desavanjaubijeljini)

Komentriši

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime