Planinari “Kozaračkog kamena “ na Šar planini

0
733

Planinari “Kozaračkog kamena”, njih devetoro, osvojili su Šar planinu. Bili su dio ekspedicije koja je trajala od 3. do 11. avgusta i koju je organizovao Planinarski savez Republike Srpske.

planinari na Titovom vrhu

Po dolasku, planinari su obišli Skoplje i Tetovo, nakon čega su se uputili na Popovu Šapku odakle su se uspeli na Titov vrh i na visinu od 2.747 metara. Mirsad Muratčehajić, dugogodišnji planinar i predsjednik Planinarskog kluba “Kozarački kamen” iz Kozarca, priča da se pješačilo 24 kilometra i da se svladala visinska razlika od hiljadu metara.

Muratčehajić na jednom od tri vrha Babine planine


-Po povratku smo popakovali opremu i otputovali prema Ohridu gdje smo obišli brojne znamenitosti, ali i jezera i naravno čuvene Biljanine izvore- kaže Muratčehajić.
Nije bilo mnogo odmora, ubrzo su osvojili i planinu Galičicu i vrh Magaro na visini od 2.255 metara. Kaže da su prepješačili jedanaest kilometara do vrha s kojeg se pruža predivan pogled na Ohridsko i Prespansko jezero. Pretposljednji dan ekspedicije kozarački planinari uspeli su se na Baba planinu i njena tri vrha Stiv (2.468 metara), Ilinden ( 2.542 metra) i Pelister sa visinom od 2.600 metara. Prepješačili su 26 kilometara, kako naglašava Muratčehajić, jako zahtijevne staze.

  • Drugi dio ekipe išao je lakšim dijelom staze, obišao Malo i Veliko jezero i uspješno se uspeo na Pelister.- kaže Mirsad i dodaje da su članovi “Kozaračkog kamena” tokom ove ekspedicije osvojili pet vrhova.