Kamerni teatar otvara vrata Cvijetićevom „Šindlerovom liftu“

0
95

Za kratko vrijeme roman „Šindlerov lift“, autora Prijedorčanina i BiH književnika Darka Cvijetića doživio je drugo izdanje, promociju u brojnim gradovima, poput Zagreba, Sarajeva, Novog Sada, Zenice, Splita…

„Identičan je prijem knjige na cijelom prostoru bivše Jugoslavije“, kaže Cvijetić i dodaje „da mu je drago što su ljudi prepoznali da je ispričana priča koja je, kako kaže, priča svih nas. Roman bi trebao da se pojavi i u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. “.

“ Skoro sam dobio vijest da bi roman trebao da se pojavi u Kamernom teatru u režiji Kokana Mladenovića, reditelja iz Beograda.

I to najvjerovatnije u aprilu ili maju naredne godine što je za mene koji se bavim pozorištem jedno 35 godina potpuno šokantno i jako zanimljivo. Mislim da će Kokan sam raditi adaptaciju romana. S obzirom na način na koji je adaptirao roman Abdulaha Sidrana biće hiljadu puta bolje nego što bi ja to sam uradio.“,kaže Cvijetić.

Dodaje da je „Šindlerov lift“ već prevođen na nekoliko jezika, a uskoro bi se trebao pojaviti i na holandskom, mađarskom, engleskom, njemačkom, makedonskom, slovenačkom…Narednih mjesec dana Darko Cvijetić će boraviti u Splitu u rezidencijalnom boravku pisca gdje bi trebao dovršiti i zbirku priča na kojoj trenutno radi.