Evo kako varaju prijedorske penzionere!!!

0
1247
foto ilustracija

Prijedorska penzionerka Branka Davidović, jedna od učesnica nedavno održanog  „ seminara ozdravljenja“ kaže da se osjeća prevarenom jer je za osvojenu nagradu od 1.000 evra mogla kupiti samo masažer koji košta za njene prilike nevjerovatnih 2.290 evra.

Sve je počelo od seminara i obećanja. I to upakovano u ružičasti celofan prezentovano grupi u kojoj su bili isključivo penzioneri.

„ Najžalosnije u svemu tome je što su našli najugroženiju kategoriju, penzionere, sve  preko 60 godina. U jednoj od tih grupa za koje je organizovan seminar bila sam i ja. Dobitnici nagrade bili su uslovljeni da kupe njihove masažere. I ništa drugo.“, priča Davidović.

Apsurdna računica ide dalje, pa su tako na fol nagradu, morali dodati  još 1.290 evra ili kako Branka preračuna 2.580 maraka.

„Pitam se koji penzioner u RS može sebi kupiti jedan takav masažer. Na sve treba dodati i „dijagnoze“ tog nekakvog doktora, koji se predstavljao kao izvjesni Nebojša i palio pred nama lijekove da nam pokaže kako pijemo bitumen. Sve vrijeme je  pljuvao  po svojoj profesiji i kolegama. Ako jeste ljekar pitam se kako može govoriti protiv svoje branše“, kaže ljutito ova prijedorska penzionerka i dodaje „ da je bila zgrožena“.

“Pošto sam se osjetila prevarenom otišla sam u prijedorsku policiju i prijavila ih. Došla je policija, a šta je bilo dalje, ne znam. Smatram da su zloupotrijebili i moju privatnost, prije svega moju adresu i moj broj telefona. Muka mi je od tog da nas neko stalno zove, nudi poklone i pri tom nas bezočno pokušava prevariti. I na sve to još prosipa priču da bi bio sretan da je on dobio 1.000 nepostojećih evra kako bi ih upotrijebio za zdravlje. – kaže Davidović i dodaje da su „darodavci“  uglavnom imali ime, ali prezime nisu.  S ovom prevarom upoznati su i Udruženju potrošača iz „DON-a“.

Zoran Petoš, koordinator za rad s potrošačima,  kaže da često imaju pritužbe penzioenera koje pozivaju na određene prezentacije, obično zdravstvenih proizvoda ili pregleda.

„Kada  penzioneri odu tamo, obično im urade neka sitna mjerenja. I nakon tog, odjednom se to pretvara u  neku prezentaciju, recimo usisivača za osvježenje vazduha, određenih masažera. Prezentacija se nerijetko svodi i na negativnu priču o zvaničnoj medicini, odnosno farmakologiji kako je štetna po zdravlje, a proizvodi koje oni nude alternativa za sve. E nakon tog slijedi nagradna igra. Izvlače se imena dobitnika i govori suma koju je neko osvojio“, kaže Petoš i dodaje da se Udruženju potrošača u Prijedoru obratio penzioner koji je u toj nagradnoj igrio „osvojio „ 1.000 evra.

„ Naravno da je bio presretan. No onda je uslijedilo razočerenje, jer je taj novac morao potrošiti na licu mjesta i to jedino kupovinom duplo skupljeg  masažera. Tada je shvatio da se radi o klasičnoj prevari, bez obzira da li taj proizvod vrijedi toliko ili ne. Obavijesto nas, inspekciju i naravno policiju“, kaže Petoš koji je potrošače upozorio da vode računa šta kupuju, da provjere sjedište firme, da li ima račun, šta prodaje.

Pogotovo na određenim prezentacijama, jer kako kaže i nisu sve prevarantske, jer ima ozbiljnih firmi i ozbiljnih ponuđača kojim prevaranti samo kvare ugled.