Sila ministarke Lejle Rešić pod palicom „tutora“ !?

0
1364

„Ovim putem želimo da upoznamo javnost, kako to izgleda  kada u Prijedoru odlučite nešto da promijenite, kako bi stali u kraj višegodišnjoj diktaturi jedne političke partije(DNS), javašluku, malverzacijama, favorizovanju pojedinaca na tenderima zbog kojih trpe građani, namještanju podobnih na funkcije koji postaju nezamjenljivi, kao da su rođeni sa foteljama. Kad osjeti da gubi, prijedorski DNS, naviknut da mu u Gradu–bastionu ove političke partije  ide  „sve na ruku“, traži pomoć od ministarke Lejle Rešić“, kaže se na početku saopštenja za javnost koje potpisuju Saša Bursać, predsjednik GO SNSD, Milan Tubin, predsjednik GO SDS-a. Dalibor Grabež, predsjednik GO PDP-a, Mesud Trnjanin, predsjednik Kluba odbornika SDA, Nijaz Brkić, predsjednik GO DF-a, Tomislav Prpoš, predsjednik GO DEMOS-a i Duško Miletić, predsjednik Nezavisnog kluba odbornika.

U saopštenju se dalje navodi „da gradonačelniku grada Prijedora već mjesecima smetaju odluke skupštinske većine koju čine SNSD, SDS, SDA, PDP, DEMOS, DF i nezavisni klub odbornika.

„Nemoćan pred odborničkom voljom, gradonačelnik je primoran da sluša mentora i radi kako on kaže, jer se već odavno izgubio u politici i vođenju Grada. Razumljivo, treba objasniti neobjašnjivo?! Treba sakriti mnogo toga! Nije lako, „kaže se u saopštenju i dodaje „ da je nezadovoljan skupštinskom  odlukom donesenom 13. februara ove godine gradonačelnik ocjenu zakonitosti volje većine odbornika tražio u resornom ministarstvu. „Stranačka koleginica, DNS-ova ministarka Lejla Rešić,  mjesec dana od skupštinskih  odluka dala je mišljenje da Skupština Grada Prijedora ukine ili poništi  za nju sporne akte, pozivajući se na kršenje Zakona o službenicima i namještenicima u jedinici lokalne samouprave.

Na prijedlog navedenog ministarstva  Vlada RS  obustavila je četiri rješenja  Skupštine Grada  kojim su razriješeni dotadašnji i imenovani  novi članovi gradske komisije za izbor i imenovanja, Kao i Odbora za žalbe. Slučaj će epilog dobiti na  Sudu!“, poručuju potpisnici saopštenja.  Dalje kažu da vjeruju „ da Rešićeva nije sama ovo smislila. „Ima ona „tutora“ koji upravlja a ona riječi sprovodi u djela. Slične je „političke sudbine“ kao i gradonačelnik Prijedora , koji takođe ima tutore i mentore. Nažalost , ti koje oni slijepo slušaju su doveli Prijedor gdje je danas. Mi kao odbornička većina  zastupamo volju građana  koji su nam ukazali povjerenje.

Nerijetko ti građani nama postavljaju pitanja i dužni smo dati odgovor. Mi sada pitamo DNS-ovu ministarku –„ Zašto ste osporili pomenute odluke skupštinske većine, kada smo se pozvali na iste članove Statuta na koje se pozvao gradonačelnik kada je  smjenjivao bivšeg načelnika za stambeno komunalne poslove prije isteka mandata. Gospođo ministarko, da li ćete ovako ekspresno odreagovati  i kada Vam Skupština bude slala sporne akte gradonačelnika Grada Prijedora?, upitali su potpisnici saopštenja i onim koji su pisali i prigovor i odgovor koje je potpisala ministarka Rešić  poručili – „Gospodo godinama ste rukovodili Prijedorom i doveli ga gdje je sada. Više  ne odlaze iz Grada tražeći posao mladi, već cijele porodice.

A Vi, zapošljavali ste samo po partijskoj knjižici DNS-a, tendere odobravali po partijskoj „ljubavi“, ulice asvaltirali po broju glasova i nažalost tamo gdje niste dobili glasove više nije moguće hodati ni makadamom. Preko „svojih direktora“  u gradu ste radili šta ste željeli. Dosta je! Mi smo odlučni da Prijedor okrenemo boljoj budućnosti, što upravo i radimo i to prema Zakonu iz Skupštinskih klupa, a uz to Prijedor još uvijek ima dobrih pravnika koji se smiju oduprijeti jednopartijskom sistemu, tako da nas ovo neće zaustaviti. I za kraj – DA mi to možemo i smijemo, jer razmišljamo svojom glavom bez tutora i mentora“, poručili su iz SNSD-a, SDS-a, SDA, PDP-a, DEMOSA, DF-a i nezavisnog kluba odbornika.