S PITANJEM “GDJE JE?” OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN NESTALIH

0
904

U  Prijedoru je na glavnom gradskom  trgu u organizaciji Udruženja Prijedorčanki “Izvor”i partnera Centra za mlade “Kvart” i Međunarodnog Crvenog krsta obilježen 30. avgust, Međunarodni dan nestalih.  Seida Karabašić, predsjednica Udruženja Prijedorčanki “Izvor,” kaže da porodice trenutno tragaju za oko 500 nestalih Prijedorčana.

Nakon mirne i dostojanstvene šetnje glavnom ulicom na glavnom trgu pročitana su imena nestalih Prijedorčana, a nakon tog baloni s pitanjem “Gdje je” spušteni na trg. Karabašić  je uputila apel nadležnim institucijama  da ubrzaju proces traženja.

-Pozivamo opet sve one koji imaju bilo kakve informacije o grobnicama da nam pomognu. Porodice koje nisu pronašle svoje najmilije žive u neizvjesnosti. Nažalost sve manje i manje ih je, jer roditelji umiru, braća, sestre, djeca žive negdje vani. Danas smo podijelili i letak u kojem molimo da nam se pomogne– rekla je  Karabašić.

Ovom povodom u kinu “Kozara “ organizovana je tribina na kojoj se govorilo o traumama s kojim se porodice susreću u mučnom procesu traženja svojih najmilijih.