GORAN BOJIĆ: „PREVIŠE SE BAVIMO ONIM ŠTO TEK TREBA DA DOĐE“

0
3347

Goran Bojić, vlasnik tri  kompanije,  „Inving invest inženjeringa“, ljubijskog „Elkera“ i „BG energo tima“ kaže da će i prilagođeno poskupljnje struje biti znatno opterećenje za realni sektor. Pogotovo za značajnije potrošače kakve su njegove kompanije.

– Imamo livnicu koja je na struju, topli cink, peći koje proizvode izolatore što znači i da smo izuzetno  zavisni od svakog poremećaja cijena energije na tržištu. To je bio potres za nas.- iskren je Bojić.

Dodaje da bi voljeli  da u tim nekim dnevnim temama, koje se vode na nivou lokalne, ali i šire zajednice, taj realni sektor bude više prisutan. Odnosno postojeća privredna društva koja ovdje u ovoj lokalnoj zajednici privređuju, zapošljavaju ljude i samim tim doprinose njenom razvoju. 

– Nažalost sadašnji gradonačelnik nikako da nađe vremena da nas pozove i da čuje kako mi iz privrede razmišljamo na ove velike teme. Vjerovatno ima svakodnevnih obaveza, možda i nekih viših tema u odnosu na ovu od koje živimo mi i građani Prijedora koji su, siguran sam u to, i te kako zainteresovani za pitanje kako da se zaustavi odlazak mladih ljudi i šta treba da se uradi po tom pitanju. I u krajnjem u preferiranju postojećih, domaćih firmi kojim treba malo da bi sačuvali  konkurentnost na tržištu i opstali u ovim turbulentnim vremenima. Ne vidim tu,a to je opet moje mišljenje, zainteresovanost lokalne zajednice za upravo ove teme o kojim govorim. Jer, kako objasniti da nas u prethodne tri godine gradonačelnik nije obišao i upoznao se s problemima koji traže zajedničko rješavanje. Pa i to da se i on uključi u njihovo rješavanje.Ne samo na lokalnom, već i na republičkom, pa ako treba i državnom  nivou.- kaže Bojić i naglašava da im zajednički nastup, pogotovo kad je riječ o zaštiti cjelokupno privrednog ambijenta, mnogo znači.

U sada aktuelnom privrednom ambijentu, u kojem počesto pričamo  o rastrećenju privrede i realnog sektora, pa  onda podignemo cijenu struje, po  Bojićevim riječima smanjen je prostor za povećanje plata.

– Nije se još rodio onaj ko na jednoj strani povećava ulaz, a na drugoj pravi veliku razliku. Takvih čarobnjaka nemamo. A ta nova cijena struje proizvešće s druge strane i nove cijene repromaterijala, tako da ćemo u konačnici govoriti samo o povećanju cijena. U tom zbrkanom prostoru ne možemo govoriti o povećanju plata, o rasterećenju privrede…- smatra Bojić.

Mišljenja je i da smo izgubili po malo tu neku orjentaciju. Da se previše bavimo nečim što tek treba da dođe.

– Pa nešto čekamo da dođe, a to nikako da stigne … I tako u krug. A da ove postojeće, ove koji zapošljavaju ljude, koji plaćaju poreze, doprinose…funkcionišu ovdje zapostavljamo u smislu da se ne stiže s njima malo ozbiljnije porazgovarati. To zaista, a govorim ovo u najboljoj namjeri, mora biti jedna i mnogo šira zajednička priča.- kaže Bojić.