Zlajin cjepač za dva sata iscijepa pet metara drva

0
6047

Penzionisani major policije, Zlatko, Zlaja Brdar, bivši knez najpoznatije i jedine Kneževine na Balkanu Gornja Dragotinja-Marini napravio je svoj lični cjepač. Na spravi koju je vidio na youtube, koji su objavili Rusi, radio je dan i po a za materijal koristio otpad u kojem je bilo zanimlivih stvari.

– Pa tako se tu našla odbačena opruga od  amortizera golfa „ trojke“. Nju kad sam vidio, sjetio sam se snimaka o cjepaču i krenuo da pravim svoj lični. „Naoružao“ sam se brusilicom, apartom za varenje, mješalicom i posao je mogao da počne – kaže Brdar koji danas, pred sezonu grijanja, dok se mnogi muče kako iscijepati drva i da li će  na vrijeme stići „profesionalci“, u svom  dvorištu opušteno radi na svom cjepaču.

– I tako lagano sam za dva sata iscijepao sam pet metara drva – kaže Zlatko koji cjepač planira i malo doraditi. Čisto da sebi olakša posao.

– Ideja o kvačilu na nožni pogon preko koloture je već u razradi. Idu godine, pa je vrijeme da i sebi malo olakšam posao – kaže Zlatko.

Ne krije da je radoholičar i da voli kad na imanju sve utegne svojom rukom. A to je 90 odsto posla. I novu drvarnica koju je napravio za svega pet dana i na koju je baš ponosan.

– Moji nedaju da je koristim kao šupu. Supruga mi sugeriše da napravim novu. Ova sad je toliko lijepa da joj je žao da u nju stavljamo drva – pohvalio nam se Zlaja koji je poznat i kao vrstan pčelar, ribolovac, dobar pisac i još bolji slikar.  Uglavnom cjepač radi punom parom, u Zlatkovo dvorište stižu svaki dan komšije i zadivljeno gledaju novu spravu. I to kako s lakoćom ciepa.

– Samo gledaju, jer sam je ubetonirao. Čisto zbog trzaja a i da se mnogo „ ne šeta“ po selu.