IBRAHIM IZUMIO SPRAVU ZA ISTEZANJE KIČME

0
4170

Penzionerski dani nisu smirili ni umirili Ibrahima Ćirkića (72) iz Ćele/Petrova. Po cijeli dan nešto radi, smišlja nove inovacije, „igra „ se s drvetom iz čijih panjeva i grana nastaju neobične vaze, činijice i posude. Bavi se elektronikom, servisira peći na plin, poznat i kao neko ko za kratko vrijeme precizno pronalazi vodu pod zemljom, a bavi se i poljoprivredom.. Potvrda priče su i Ibrahimovi izumi, od kojih je najzanimiljivija sprava za istezanje kičme.  

– Legnete i onda se okrećete iz horizontale u vertikalu pod uglovima, od 30, 60, 90 stepeni… Onaj ko ima problema s kičmom, neko ukliještenje živca ili problem sa zglobovima ubrzo nakon istezanja osjeti znatno olakšanje. I ozdravi nakon vježbi na ovoj spravi – pohvalio nam se Ibrahim i pokazao kako sprava koju svakodnevno koriste i on i supruga funkcioniše.

Pored ovog izuma  napravio je i stroj za motanje cijevi i „krivljenje metala“, idealan za pravljenje ograda i još neke „alatke“ koje koristi u radu. Čirkić dodaje da mu je najdraže raditi s drvetom.

– Volim drvo i ono je moj materijal  preko 20. tak godina. Sve i jedan slobodan minut koristim  za to. Nađem komad drveta, odnesem ga u radionu i od njega napravim neku posudu, vazu… To je vrijeme kad mi je duša  puna, a ne  volim kad sjedim onako bezveze i ništa ne radim. Vrijeme mi je baš dragocijeno i tako ga i koristim, da uradim nešto korisno – priča Ibrahim.

 Zanimljivo je da ni jedan od svojih unikatnih i rukom rađenih predmeta do sada nije prodao.

– Kad mi u kuću dođu poznanici, prijatelji, ali i neprijatelji pokažem im ono što radim i kažem im da uzmu ono što im se sviđa. Obično se jako iznenade. Skoro je bio jedan Turčin kod mene. Iznio sam mu nekoliko svojih predmeta, a on izabrao jednu veliku vazu i digao je u vazduh objema rukama kao što fudbaleri dižu pehar … ma bilo mu je baš drago što sam mu to poklonio – priča s osmijehom Ibrahim sretan što njegova „zanimanja“ mogu obradovati ljude.

I pri tom kako kaže „ ne gleda ni u kakve finansije, mada ga puno košta da nađe materijal i da ga obradi na željeni način“.

– Uloženo je tu dosta vremena i truda, ali ne gledam u pare. Važno mi je da obradujem ljude – poručuje Ibrahim koji izgleda najmanje 15 godina mlađe od broja stvarnih godina. Prazan mu je na svu sreću i zdravstveni karton.

– Nemam ni povišenog šećera, ni pritiska.. zdrav sam kao dren. Bavim se i bioenergijom. Dar od Boga, a dosta toga sam i sam naučio. Tako pomažem ljudima, ali i sa spravom koju sam izmislio, konkretno ovom za istezanje kičme. Posebno je dragocijena pozicija vertikale kada bukvalno dubiš na glavi. Tad se uzmješa krv i proradi cirkulacija – kaže Ibrahim koji je u alternativi, mada priznaje i zvaničnu medicinu, našao neke od traženih odgovora.

Ljudima poručuje da paze na to kako će trošiti vrijeme i da uživaju u životu. I da se, ako uhvate priliku, povremeno i istegnu na ovom njegovom izumu. Neće, kaže zažaliti.