NA MRAKOVICI ODRŽAN POETSKI ČAS

0
1092

Centralna manifestacija 47. Književnih susreta na Kozari, veliki poetski čas održana je danas na Mrakovici. Prisutne je pozdravio Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora, koji je istakao da se Kozara i Prijedor ponose svojim laureatima.

– Oni su kruna jugoslovenske i srpske književnosti, od prvog Branka Ćopića do ovogodišnjeg Dušana Kovačevića – rekao je Miljuš.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu, naglasila je da su Književni susreti na Kozari jedna od najznačajnijih književnih manifestacija u RS.

– Ovo je i svojevrstan istorijski čas – rekla je Đaković. Kao i proteklih godina poetskom času na Mrakovici prisustvovao je i velik broj učenika  iz Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, Oštre Luke, Kostajnice…

Svoje stihove govorila su poznata književna imena Dragan Kolundžija, Slobodan Jović, Vid Vicko Vukelić, Đorđe Nešić, Veroljub Vukašinović, Vladimir Tabašević, Ljubivoje Ršumović, Milosav Tešić i Matija Bećković.

Biljana Đurović, beogradska glumica odrecitovala je čuvenu Skenderovu poemu  “Stojanka majka Knežopoljka”.

Pjesnik Ljubivoje Ršumović, istakao je da ljepotu susretima daju mladi ljudi, koji svake godine dolaze da čuju “Majku Knežopoljku”.

– Da je ponesu sa sobom  i da je osete. Često razmišljam o tom , kako oni to prihvataju.– rekao je Ršumović.

Na Kozari je prvi put bio Vladimir Tabašević, ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade. Ističe da je važno da se mlađe generacije upute i osvijeste.

– I u pogledu tog šta je zajedničko istorijsko iskustvo. I da imaju odnos prema tradiciji. – rekao je Tabašević.   Miloš Zubac i Milan Korać, pjesnici, muzičari učestvovali su u muzičkom dijelu programa. 

Na Mrakovici su  položeni  i vijenci i cvijeće na spomenik palim borcima i na Spomen bistu Skendera Kulenovića. Književni susreti na Kozari  završavaju se večeras u gradskom Pozorištu, na  večeri laureta na kojem će srpskom dramskom piscu i scenaristi Dušanu Kovačeviću biti uručena nagrada “Književni vijenac Kozare”.

Inače generalni pokrovitelj i organizator  47. Književnih susreta na Kozari je Grad Prijedor. Suorganizatori su Banjaluka Gradiška, Laktaši, Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica.

Pokrovitelj manifestacije je minisatrstvo prosvjete i kulture RS, a kompanija “ArcelorMittal” Prijedor sponzor nagrade “Književni vijenac Kozare”.