OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MIRA UZ PORUKU „MIR JE NAŠ IZBOR“

0
587

Učenici deset Osnovnih škola iz Prijedora i Oštre Luke, njih oko 200, potom njihovi nastavnici i nastavnici iz Sanskog Mosta, danas na glavnom trgu u Prijedoru obilježili Međunarodni dan mira.

S porukama „Glasno za mir“ i „Mir je naš izbor“ osnovci su na trgu crtali i plesali, a potom prodefilovali i glavnom ulicom. Obilježavanju Međunarodnog dana mira, koje je deveti put zaredom organizovao Nansen dijalog centar Prijedor (NDC),  prisustvovali su i predstvanici OSCEA-a, EUFOR-a, UN-a, gradske administracije, lokalnih nevladinih organizacija, članovi Nansen koordinacionog odbora, direktori Osnovnih škola… Steinar Bryn, počasni građanin Prijedor, osnivač Nansen mreže iz norveškog grada Lillehamera danas je poručio „ da je dešavanje u Prijedoru jedno od tri najbolja u  cijeloj ovoj godini.

– Ova djeca pokazuju optimizam prema budućnosti – rekao je Bryn.

Učesnike manifestacije pozdravio je i Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, koji je istakao „da je Prijedor grad tolerancije i grad mira“

– Grad u koji su dobro došli svi dobronamjerni ljudi. Ovo je prilika  da s ovog mjesta i mi cijelom svijetu od srca, na ovaj dan uputimo poruke mira – rekao je Đaković.

Učesnici manifestacije dio su projekta „Glasno za mir“ koji se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BiH.