SVI SREDNJOŠKOLCI BI U “CROMEX” NA PRAKTIČNU NASTAVU

0
1731

“Cromex”, preduzeće koje je se bavi obradom metala, ali i izradom već čuvenog mopeda marke “Torini”, te javnih toaleta od inoxa mnogo pažnje poklanja praksi svojih budućih radnika. Za te namjene ranije je uređen i kabinet za  praktičnu nastavu u “Cromex-u”, a na raspolaganju učenicima su i pogoni firme, kao i stručnjaci koji srednjoškolcima pomažu da stečeno znanje u školi primijene u praksi.

– Osnovni zadatak praktične nastave je osposobljavanje učenika za samostalno i sigurno obavljanje poslova i radnih zadataka u okviru određenog zanimanja. Učenici se tokom ove praktične nastave upoznaju s procesom rada, usvajaju praktična znanja i vještine do nivoa preciznosti što na najbolji mogući način povezuje teorijska znanja s praktičnim radom, sticanjem vještina i radnog iskustva. – izjavio je Enes Pehlić, direktor firme koja je među prvim, znači na vrijeme, prepoznala prednosti praktične nastave.

Zbog svega gore navedenog “Cromex” je postao broj jedan među prijedorskim srednjoškolcima, u šta smo se uvjerili i na licu mjesta.

– Trenutno praktičnu nastavu kod nas pohađa 16 srednjoškolaca. Njihova obuka podrazumijeva pripremu alata, pribora i opreme za zavarivanje postupcima TIG, MIG, MAG, EPP, odabir materijala, čisćenje i pripremu osnovnog materijala te kontrolu tačnosti i kvalitetu zavara te otklanjanje eventualnih grešaka.”- rekli su nam u “Cromex-u.”

O kvaliteti prakse dovoljno govori i podatak da 30-tak odsto učenika nakon prakse ostaje u “Cromex-u“. 

Povjerene su im i odgovorne funkcije, poput radnog mjesta rukovodioca odjela za projektovanje i odjela za obradu inoxa.

– Na tim mjestima  su upravo učenici Mašinske škole s kojima se družimo već godinama.- kažu u ovoj firmi.

Priča o dobroj saradnji potvrđena je i u Mašinskoj školi. Tamo kažu da je na praksi osam učenika drugih i isto toliko učenika trećih razreda ove škole. Učenici trećih razreda praksu obavljaju tri dana u sedmici, a drugih dva.

– Tako da je svaki dan osam učenika na praksi u “Cromex-u”. Ono što je nabolje je da sami učenici traže da praktičnu nastavu izvode u “Cromex-u. Ove školske godine za to se izjasnilo čak 40-tak učenika naše škole. Nažalost svima nismo mogli ispuniti tu želju – kaže Mile Vajkić profesor praktične nastave u Mašinskoj školi.