KOSTAJNICA TRI DANA ŽIVI U ZNAKU KESTENA

0
1841

“Kestenijada” je tradicionalni festival koji se u čast kestena i jeseni održava u Kostajnici početkom svakog oktobra. Ova turističko-kulturno-privredna manifestacija započela je juče otvaranjem etno izložbe ženskih ručnih radova i maštovitih jesenjih korpi  učenika OŠ „Petar Mećava“ i polaznika “Male pričaone“.

Ekološko likovna radionica „Eco art mozaik“ okupila je danas učenike viših razreda osnovne i  učenike srednje škole, koji su svojim likovno kreativnim radom ukazali na podizanje svijesti o lošem uticaju plastike na svijet u kojem živimo, promociji očuvanja kestenove šume Balj, rijeke Une i lokalne zajednice. 

Najmlađi učesnici “Kestenijade”, prvačići, djeca vrtićke i predškolske dobi, ponosno su prodefilovali centrom grada u unikatnim kreacijama koje samo jesen i kesten mogu da inspirišu. Stariji učesnici pokazali su njegovanje običaja i tradicije kroz folklorne plesove i ojkaču. 

Mnogobrojni izlagači suvenira, voća, meda i ostalih domaćih proizvoda odazvali su se prodajnoj izložbi u gradskom parku. Predstavljanjem raznovrsne ponude poljoprivredni proizvođači imaju izvrsnu priliku da prezentuju svoje proizvode, prošire potražnju i dobiju povratnu informaciju o ukusu i zahtjevima kupaca.

-Manifestacija “Kestenijada 2019. “nastavlja se sutra u centru grada, cjelodnevnim takmičenjem 60.tak ekipa u kuhanju slasnog paprikaša i degustacijom specijaliteta kostajničkog kraja i kolača od kestena u” Slatkoj kesten kući.“ – rekla je za InfoPrijedor direktor Turističke organizacije Opštine Kostajnica, Branka Kukrika.

Organizator “Kestenijade 2019.” je Turistička organizacija opštine Kostajnica, a pokrovitelji opština Kostajnica. Inače I ove godine, po tradiciji, posjetiocima je besplatno dijeljen pečeni kesten. Skup je i na cijeni, a oni koji su sirovi kesten poželjeli ponijeti kući morali su za to izdvojiti tri marke po kilogramu.

Dragana Midžić