“Kestenijada” pokazala i svoje humano lice: Slasticama od kestena do paketa za siromašnu djecu (FOTO)

0
1309

Protekla tri dana Kostajnica je bila u znaku kestena i privredno turističke manfestacije “Kestenijada 2019”.  Bilo je za svakog po nešto, od izložbe voća, suvenira i meda, ekoloških i likovnih radionica, potom defilea u boje jeseni kostimiranih mališana, čuvenog “Kestenbala”, do pripreme najboljeg kotlića u kojoj je učestvovalo oko 60-tak ekipa. Organizovano je i veče ojkače  i izvorne pjesme, a turiste je privukao i pečeni kesten koji je beslatno dijeljen na nekoliko lokacija u gradu.

Osim u pečenom kestenu posjetioci su uživali i u lokalnim specijalitetima i slasticama od kestena. I sve to uz čarobne zvuke dubičkih tamburaša.

-Omladinski klub “ Feniks “  na ovoj “Kestenijadi” realizovao je zanimljivu ideju, humanitarnog karaktera.  Naši volonteri i volonterke pravili su kolače od kestena koje su ljudi plaćali, po sistemu koliko ko da. Prihod od prodaje ovih kolača  utrošićemo za nabavku novogodišnjih paketa siromašnoj djeci i njihovim porodicama-  rekao je Mateo Stanić, član OK “Feniks” iz Kostajnice.

Zadovoljni su bili i izlagači. Na prvom mjestu hvale organizatora, Turističku oganizaciju Kostajnice.

– Kao samostani izlagač unikatnih suvenira Kostajnice prvi put učestvujem na “Kestenijadi” i pozitivno sam iznenađena interesom posjetilaca. Želim da pohvalim kompletnu organizaciju, koja je zaista na visokom nivou  što je bilo vidljivo na svakom koraku. Ne samo po broju turista, već i komplimenata koji su posjetioci ”poslali” na adresu organizatora-  rekla  je Kostajničanka Dragana Midžić.

Najljepši štand imala je “Mala stanica” iz Prijedora, dok je najbolji paprikaš skuhala ekipa “Doma zdravlja” iz Kozarske Dubice. Drugo mjesto u “Kotlićijadi” osvojio je Doo “Kajak” iz Kostajnice, a treće Osnovna škola “Petar Mećava” iz Kostajnice”.

Generalni pokrovitelj ovogodišnje “Kestenijade” bila je opština Kostajnica.