SRPSKO-AMERIČKO MEDICINSKO UDRUŽENJE BOLNICI DONIRALO OPREMU VRIJEDNU 20.000 MARAKA

0
1995

Dvije godine nakon što je prijedorskoj bolnici doniralo nove dušeke za potrebe porođajnog odjela Srpsko-američko medicinsko Udruženje danas je ovoj zdravstvenoj ustanovi poklonilo medicinske aparate potrebne za dijagnostiku u vrijednosti od 20.000 maraka.

Riječ je o spirometru za pedijatriju, pulsnom oksimetru, aparatu za ispitivanje sluha kod beba i toplom stolu za reanimaciju beba.

Zoran Mladenović, predstavnik Srpsko-američkog medicinskog udruženja kaže da su u Prijedor stigli s dobrim razlogom, kako bi donirali opremu bolnici. Ističe da su s donacijama prisutni na Kosovu, u Srbiji i Republici Srpskoj. Prije dvije godine jedan takav projekat su realizovali u Prijedoru i Gradišci, i sada, u drugom projektu, opet su u Prijedoru.

Zoran Mladenović, predstavnik Srpsko-američkog medicinskog udruženja

– Ukratko fokusiramo se na pomoć zdravstvenim ustanovama, bolnicama, Domovima zdravlja  kroz  pomoć u novoj opremi, ali i rekonstrukciji objekata. Kad god možemo fokusiramo se na pedijatriju ili nešto što je u vezi s bebama, ginekologija, akušerstvo, pedijatrija…- rekao je Mladenović.

U posljednjih sedam godina po njegovim riječima u razne projekte ovo Udruženje je uložilo oko 330.000 američkih dolara.

– Bitno nam je da sve bude transparentno i da se ono što doniramo upotrijebi za pomoć što većem broju stanovnika i da se korektno koristi. Bitno je i da donatori iz Amerike znaju gdje je završio novac koji su donirali. Zato se trudimo da svaki dolar koji dobijemo uložimo u projekte- istakao je Mladenović.

Na donaciji se zahvalio dr Mirko Sovilj, v.d. direktor JZU „Dr Mladen Stojanović“, rekavši da će ova oprema itekako unaprijediti njihov svakodnevni rad.

dr Mirko Sovilj, v.d. direktor JZU „Dr Mladen Stojanović“

 

-Povećava i sigurnost naših pacijenata, naročito novorođenčati, tako da u ime ustanaove želim da se toplo zahvalim Srpsko-američkom medicinskom udruženju koje evo već drugi put u posljednje dvije godine u našu ustanovu donosi zaista vrijedne donacije- rekao je dr Sovilj.

On je  najavio i  da je u toku rekonstrukcija prostora u kojem će biti montirana oprema za magnetnu rezonancu, kao i nabavka opreme za angio salu.

– Potrebno je i održavanje, ali i obnavljanje opreme. Dobro bi nam došla, kad je riječ o donacijama, oprema za defribilaciju koju bi imali u vozilima za prevoz pacijenata, zatim EKG aparati koji su potrebni na svakom odjeljenju, kako bi smanjili prevoz pacijenata, oko te dijagnostike, za potrebe hirurgije elektro skalpeli… Uglavnom naši donatori nam se jave i onda zajedno dogovorimo čemu treba dati prioritet- rekao je dr Sovilj.