PRIJEDOR DOBIO SEDMI MURAL

0
1848

“Šta je unutra”, naziv je sedmog gradskog murala koji se nalazi u blizini Muzeja Kozare. Autor murala koji je danas svečano predstavljen je beogradski arhitekta i ulični umjetnik Andrej Žikić Artez.

Andrej Žikić Artez, beogradski arhitekta i ulični umjetnik

– Ideja je bila da zamislimo šta se nalazi iza fasade na kojoj je mural. Na muralu je djevojka koja čita knjigu. Volim čitanje, a u pozadini je nekoliko slika kojim sam ranije konkurisao za ovu nagradu- rekao je Artez koji je do sada oslikao preko 400 murala.

Iza projekta “Prijedor-Grad murala” stoji Udruženje likovnih umjetnika Prijedor koje je prije sedam godina u saradnji s gradskom upravom i Udruženjem “Program-Prijedor” iz Trenta pokrenulo ovu ideju.

Nekim je to tada, kako je pojasnio Boris Eremić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika, djelovalo prilično ambiciozno.

Boris Eremić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika

– Vjerovali smo u ideju da će se Prijedor i evropski brendirati kao Grad murala.Naš konkurs je jedini ovakav u Jugoistočnoj Evropi .Na konkurs stižu prijave iz Evrope, ali iz Rusije, Kine,Maroka, Argentine, afričkih i azijskih zemalja, prostora eks Jugoslavije – rekao je Eremić i dodao da su ove godine najbolji mural birali među 57 prijedloga koji su na konkurs stigli iz 11 zemalja.

Otvaranju murala prisustvovao je i Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, koji je rekao  “da je posebno ponosan na činjenicu da ni jedan prijedorski mural, nastao u ovom projektu, do sada nije oštećen”

– Prijedor je na kulturnoj karti Evrope postao prepoznatljiv kao Grad slikara- kazao je Đaković.

Ovaj projekat po riječima Daria Pedrotija, predsjednika Udruženja “Program –Prijedor”, predstavlja vezu između Prijedora i Trenta.

Dario Pedroti, predsjednik Udruženja “Program –Prijedor”

– Drago mi je što ovaj projekat ostavlja nešto vidljivo u Prijedoru. Ovaj mural prikazuje djevojku koja čita knjigu. A ta knjiga može biti i metafora saradnje Prijedora i Trentina svih ovih godina.- rekao je Pedroti.

prvi mural u Prijedoru koji je oslikala Paola de Manincor 1998. godine na zidu Elektrotehničke škole

Sredstva za oslikavanje murala obezbijedila je gradska uprava. Autor sedmog prijedorskog murala Andrej Žikić Artez osvojio je nagradu “Paola de Manincor” koja nosi ime talijanske umjetnice koja je 1998. godine na zidu Elektrotehničke škole oslikala prvi mural u Prijedoru.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog dijela u iznosu od 3.000 maraka koje je obezbijedilo Udruženje “Program-Prijedor”. Gradske fasade u Prijedoru krase murali  “Šeširdžija”, autora  Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija” mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, “Vrt” rumunskog autora Raula Opre Sadoa, “Grad” umjetničke grupe “Dim tim” iz Beograda, “Negdje između početka i kraja” Selvera Begića iz Banjaluke i “Gejm on” LJubiše Pušca iz Prijedora.