Doktor Sergej Bubnovski: “Tablete neće izliječiti tlak! Umjesto toga radite ovo!”

0
4839

“Nijedan kardiolog na svijetu mi ne može pokazati pacijenta koji je izliječen od hipertenzije tako što je uzimao tablete.”

Profesor dr Sergej Bubnovski, čuveni moskovski specijalist za kineziterapiju, nekada je jedva uspio pobjeći iz kandži svoje bolesti. Sada se “izvukao”, ali ne s lijekovima. Stvorio je sistem iscjeljenja koji se zove kineziterapija, a zasniva se na pokretu. Danas na noge podiže mnoge beznadežne pacijente i to pomoću ovog sistema iscjeljenja.

Njegov savjet je da se nitko ne uzda u čudesnu moć tableta, već da koristi unutrašnje resurse svog organizma. To nije teško uraditi. Naime, dovoljno je da svako jutro uradimo par vježbi. Također, njegova preporuka su čučnjevi.

“Izliječite se bez tableta i to tako što ćete se osloniti na svoje tijelo. Kupajte se hladnom vodom, stimulirajte tijelo… Prije ili kasnije, svi se odlučuju na gimnastiku. Moji pacijenti s ozbiljnim kardiološkim bolestima, bili su fascinirani medicinskim fenomenom koji im se dogodio kada su počeli vježbati.

Naravno, najjednostavnije je progutati tabletu za tlak. Najteže je ostaviti tablete i iskoristiti resurse svoga tijela koji će ti pomoći da se oslobodiš povišenog tlaka.

Ni jedan kardiolog na svijetu mi ne može pokazati pacijenta koji je izlječen od hipertenzije tako što je uzimao tablete.

Ako liječiš povišeni tlak tabletama, to znači da prvo počneš piti jednu, a kasnije cijelu šaku tableta. To je jedna vrsta zavjere.

Čim se osoba razboli, nakon npr. četrdesete godine, kardiolozi kažu: vrijeme je da uzmete kardio protektore. To znači da ste imali bol u grudima i umjesto da shvatite zašto se pojavio, poslušno ćete otići u ljekarnu i uzeti lijekove koji će vam kao zaštiti srce. U stvari, neće doći do profilakse, bolest će se pogoršati. Jer bol u grudima je rezultat slabosti tijela. Moramo shvatiti što nam se događa sa srcem i krvnim žilama.

Nisam video da zdravi ljudi napuštaju bolnicu, samo preživjeli.

S 40 godina dođu kod doktora s bolom u grudima i pitaju ga što da rade, doktor da lijekove koji ne djeluju. Nakon nekog vremena osoba se okreće alternativnim tipovima liječenja, pa otkriva pokret, disanje.

Paradoks: Kada se dijete razboli, doktor preporučuje mirovanje. Kaže, oslobodite ga tjelesnog odgoja. Iz nekog razloga se vjeruje da će pokret osobu razboljeti. Ali kao što znate, ispod kamena voda ne teče!

Svakodnevni čučnjevi s ravnim leđima pomoći će da se riješimo mnogih zdravstvenih problema.

“Ali bol je teško kontrolirati,” reći ćete.

Uz akutnu bol primjenjujemo hladan oblog, koji olakšava oticanje, poboljšava mikrocirkulaciju. Bol je uvijek oticanje, nakupljanje tekućine. I trebate raditi vježbe koje će pumpati tekućinu iz zglobova. Angina je također upala unutrašnjih krvnih sudova. I to je bol koja se javlja u grudnom košu. I mi umjesto da radimo vježbe, pumpamo krv u krvne žile, mi idemo u krevet i legnemo, gutamo tablete.

Pacijenti me pitaju: “Zašto mi se ovo događa, cijeli život se bavim sportom?” To je kao kada dođete kod zubara i pitate ga zašto imate karijes kada svako jutro perete zube.

Vjerovatno ne vježbate dovoljno i/ili pravilno. Da biste osjetili dobrobit vježbe morate vježbati do bola u mišićima koji na kraju vode k zadovoljstvu.

Ako radite gimnastiku ujutro vi nećete ostarjeti, pomladit ćete se! Kod osobe koja redovno radi gimnastiku događa se da se stanice pomlađuju umjesto da stare.

Preporuka doktora Sergeja Bubnovskog
Moja preporuka je sveto trojstvo: čučnjevi, sklekovi i vježbe na klupi (bench).

Jednom sam se sreo s umjetnikom Borisom Efimovim koji je živjeo 108 godina.

Pitam ga: “Što radiš da tako dugo živiš?”

“Ništa”, odgovara:”Čučnem 450 puta dnevno!”

Čučnjevi su majka svih vježbi: Liječe srce, zatežu noge, sprječavaju starenje! (VIDEO)
Vjerujte mi ovo je jedini način da vam krv prostruji kroz cijelo tijelo!

Ako dnevno izvedete pravilne čučnjeve 20 puta mnogi problemi će nestati. Ovo je posebno važno za one koji puno sjede za računalom.

Ako ste sjedili sat vremena bez ustajanja, uradite 30 čučnjeva!

Svako jutro počnite dan tuširanjem hladnom vodom u trajanju od 5 sekundi.

To će biti dovoljno da vam krv prostruji kroz tijelo!

Napomena: Ovo je mišljenje dr Bubnovskog, ne promoviramo da odbacite tablete, propisanu terapiju i konzultaciju s vašim liječnikom, već da u terapiju uvrstite tjelovježbu i zdraviji životni stil.