„SVAKA ŽENA TREBA IMATI SVOJ CEKER!“

0
2159

Alidu Lidu Kovačević sam upoznao na jednom od novinarskih zadataka. Kratak susret, tek malo razgovora, žurila je … Kasnije smo se povremeno susretali. Pomogla mi je da riješim određene zdravstvene probleme s kičmom. Uvijek sam joj zavidio na tim zlatnim rukama koje su na čudesan način izvlačile bol koja me je znala mjesecima moriti. I nije imala dvije, nego 16 ruku, takav sam osjećaj imao.

Ali Lida je stalno bila u žurbi … Do posla, do banjalučkog  Zavoda „Zotović“ gdje je radila kao fizioterapeut, posebno na slučajevima neurorehabilitacije, do pacijenata kojim je bila neophodna… Nije imala vremena za sebe, a još manje za razgovor…

I onda je ovih dana ponovo sretnem. Čini mi se potpuno druga osoba. Vedra, srdačna, smješka se dok kupuje na pijaci… S cekerom u ruci obilazi sve tezge, a na njima voće i povrće, brižnom rukom malih poljoprivrednika, sve organski uzgojeno. Od svakog po malo. S puno poštovanja i prema onim koji prodaju, ali i prema namirnicama koje stavlja u svoj ceker.

Te cekere je i danas dijelila tim svojim prijateljima. Kaže mi da je prije nekih dva mjeseca dala otkaz i da je na korak od privatnog biznisa koji je u potpunosti ispunjava.

– Trudim se da živim zdravo, jer volim svoje zdravlje. Ljudi koji me poznaju znaju i koliko sam imala obrta u životu.  Sad ga opet mijenjam,  jer smatram da ako ne pravimo te iskorake u životu, da ne skupljamo ta svoja životna iskustva zbog kojih na kraju krajeva i jesmo ovdje. Ljudima pričam samo svoja iskustva, jer sam svoj život učinila boljim – priča mi  Lida i kroz smijeh dodaje da je nakon što je dala otkaz svaki dan provodila u šetnji, do pijace sa svojim prepoznatljivim cekerom.

– I uživala sam, a uživam i dana danas u razgovoru s tim divnim ljudima koji ti na pijaci  ponude svoje proizvode u jednoj maloj kesici sa par patlidžana, s dvije kile paradajza koji  je sav flekav… Mislim da svaka žena treba imati svoj ceker, a ne velike korpe kojim će nasumice kupovati jednom sedmično – kaže Lida.

Poručuje da nikom ne želi pametovati, jer je sve stvar izbora, kao i da je jako teško nekom nešto govoriti „ukoliko nisi prošetao u njegovim cipelama“- Zato samo mogu prenijeti svoje iskustvo, da vrijedi zavoljeti svoje zdravlje“- poručuje ova neobična Prijedorčanka koja će  sutra u 18 časova otvoriti svoj holistički centar „Mandala“.

Nalazi se u Starom Gradu i spoj je svega onog što bi ste u trenucima željnim odmora poželjeli sebi, ali i drugim osobama. Poruka je jednostavna.

– Ja jesam fizioterapeut po zvanju, ali holistički pristup je nešto mnogo više. Današnja medicina uglavnom tretira simptom, a holistički pristup pacijenta tretira kao cjelinu, kao socijalno, energetsko, intelektualno, fizičko biće. A cilj je povratiti harmoniju u organizmu. Vrata Centra su otvorena i za dobar razgovor – poručuje Lida.

Ostalo možete otkriti sami, a Lidi želim dobro zdravlje, zdrave ruke i da s cekerom u ruci nastavi ovim svojim stopama.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka Info Prijedor.