ARAMANDU NA SJEVERU AFRIKE, NA VISINI OD 4.167 METARA, DOČEKAO SNIJEG I LED

0
1265

Ljubiša Aramanda, predsjednik Planinarskog saveza RS-a i član Planinarskog društva „Klekovača“  još sabira utiske sa nezaboravnog desetodnevnog pohoda na najviši vrh  sjeverne Afrike. Riječ je o gorju  Atlas i vrhu Toubkal na visini od 4167 metara koju su u organizaciji Planinarskog saveza RS-a osvojila 22 planinara iz nekoliko gradova.

Aramanda kaže da je bio jedini Priejdorčanin, a kao i većina prvi put je putovao u Afriku.

–  Riječ o zaista iskusnim planinarima koji penju uglavnom vrhove više od 4.000 metara. Osvajali smo u prošloj godini vrhove po Sloveniji, Sjevrenoj Makedoniji i Bugarskoj, a ove smo odlučili da idemo u Afriku, u Maroko kako bi osvojili Toubkal – kaže Aramanda.

Dodaje  da su u pratnji sve vrijeme imali i dva marokanska vodiča koji su od njih nisu odvajali.

– Prošle godine tamo su ubijena dva planinara. Vlada Maroka je nakon tog donijela odluku da se stranci planinari penjati mogu samo u pratnji vodiča koji su s nama išli na vrh i vratili se nazad. Zanimljivo je da nas je gore dočekao snijeg i led i temperaturna razlika od nekih 20 do 25 stepeni – kaže Aramanda koji se dugo pripremao za ovu ekspediciju.

O kakvom naporu je riječ svjedoči i podatak da su u dva dana prešli 48 kilometara i  visinsku razliku od nekih 3.500 metra.

– To zaista mogu samo iskusni planinari. Samo jedan od nas 22 nije uspio vidjeti vrh Atlasa. Osjećaj je savrešen. Gore je bila zastava RS-a, ali to s ponosom ističem i mog  planinarskog društva „Klekovače“ na kojoj je ime mog grada. Nisam predstvaljao samo RS već i svoj grad – priča Aramanda.

Putovanje u Maroko ostaće mu u dugom sjećanju zbog ljubaznih domaćina, posjete Ambasadi Srbije u glavnom gradu Rabatu gdje su dočekani na najljepši mogući način …

– Bilo to lijepo iskustvo. Počev od druženja do onog šta smo tamo vidjeli. Hranu sam malo birkao, jer nisam baš ljubitelj lokalnih specijaliteta, ali snašao sam se. Bilo je bar pilećeg mesa u izobilju – kaže Aramnda.

Iskusni planinar već smišlja nove poduhvate i za narednu godinu planira pohod u Gruziju ili Iran. Do tad će malo hoditi i po Kozari za koju kaže da je s novim i lijepo uređenim planinarskim stazama postala prelijepo i prepoznatljivo mjesto za brojne turiste.