OBEZBIJEĐENE DOVOLJNE KOLIČINE VAKCINA PROTIV GRIPA

0
1119

Prije dva dana u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u Prijedoru počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Vakcina i to četvorovalentnih, sa dva soja virusa A i B,  ima u dovoljnim količinama, potvrdila je dr Milica Otković, specijalista epidemiolog i načelnik HES-a Doma zdravlja.

Ona je Prijedorčane pozvala da se vakcinišu, jer od gripa kao jednog teškog oboljenja mogu da obole svi građani, mada su najosjetljivija djeca, starije osobe i hronični bolesnici. Dr Otković je podsjetila da je Fond zadravstvenog osiguranja RS-a i ove godine za jednu kategoriju pacijenata, mahom težih, obezbijedio besplatne vakcine.

Milica Otković, specijalista epidemiolog i načelnik HES-a Doma zdravlja

– To su pacijenti na hemodijalizi, oni kod kojih je izvršena transplantacija organa, pacijenti koji se liječe od šećerne bolesti, insulin ovisni, pacijenti kod kojih su rađene kardiohirurške intervencije na srcu, HIV pozitivne osobe i osobe oboljele od AIDS-a, djeca sa cističnom fibrozom pluća, djeca koja su liječena od reumatske groznice, svi zaposleni na infektivnim klinikama i odjeljenjima, osobe koje boluje od mišićne distrofije i multiplaskleroze, osobe koje su završile s prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti i Domovi za lica s posebnim potrebama – istakla je dr Otković.

Ostali koji žele da se vakcinišu dozu vakcine protiv sezonskog gripa platiće 25 maraka. Vakcinacija se obavlja u Higijensko-epidemiloškoj službi Doma zdravlja svakim radnim danom u vremenu od 8 do 14 časova.