IZVIĐAČI IZ TEŠNJA POBJEDNICI VIŠEBOJA “KOZARA 2019”

0
1435

Dodjelom priznanja i pehara najboljim, te spuštanjem izviđačke zastave danas je u našem gradu završen tradicionalni Izviđački višeboj “Kozara 2019” kojeg organizuje Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora..

Ovogodišnji, kojeg je juče otvorio gradonačelnik Milenko Đaković, okupio je izviđače iz BiH, Srbije Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore.

Oko 400 izviđača iz 38 ekipa u Prijedor je stiglo iz Beograda, Zagreba, Skoplja, Banjaluke, Sarajeva, Niša, Bele Crkve, Herceg Novog, Osijeka, Rijeke, Brčkog, Tešnja, Trebinja, Zenice, Zavidovića, Petrova, Broda, Vareša, Banovića, Konjica i Nemile.

Na platou ispred Centra “Sunce” bilo je i 16 ekipa iz Osnovnih škola s područja Prijedora i Oštre Luke. Ernest Badnjević, starješina Odreda izviđača domaćina rekao je da je zadatak svih izviđačkih ekipa bio da u određenom vremenu na topografskim kartama pronađu kontrolne tačke. Nakon tog rješavali su i zadatke, testove opšteg znanja, praktično prvu pomoć, slikanje skice staze, rušenje i podizanje šatora, slanje poruka Morzeovom azbukom.

Ernest Badnjević, starješina Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” 

– Završili smo takmičenje i mogu reći da je u ova tri dana sve proteklo u najboljem mogućem redu. Učesnici su zadovoljni što nam je i najvažnije. A mi smo se zaista potrudili da ne mogu imati neke primjedbe. Obavili su ono zbog čega su došli, takmičili su se, ali najvažnije svima je bilo druženje, da stari drugari postanu prijatelji i da se stvore nove drugarske veze – rekao je Badnjević za naš portal.

pobjednici, “Crni vrh” iz Tešnja

Prvo mjesto osvojio je Odred izviđača “Crni vrh” iz Tešnja, drugo mjesto Odred izviđača iz Brčko distrikta i treće Odred izviđača “Smet” iz Zenice. Mujo Pobrić, starješina pobjednčkog Odreda izviđača “Crni vrh” i predsjednik Saveza izviđača Federacije BiH kaže da su u Prijedoru prisutni već desetak godina na svim izviđačkim takmičenjima.

Mujo Pobrić, starješina pobjednčkog Odreda izviđača “Crni vrh”

– I nekako tradicionalno ovdje postižemo jako dobre rezultate. Drago nam je zbog tog ali to nije jedini razlog našeg slavlja jer smo i ovaj put vidjeli naše stare prijatelje, družili smo se i bilo nam je lijepo Sve čestitke organizatoru i hvala svima koji su doprinijeli ovom prekrasnom druženju – rekao je Pobrić.

Ernest Badnjević

Ernestu Badnjeviću koji slavi i jubilej 50 godina u izviđačima uručena je plaketa i svečana izviđačka marama. Pokrovitelj Višeboja koji se u Prijedoru nakon pauza i obnavljanja organizuje od 2013. godine kao podsjećanje na 14 novembar 1953. godine, kada je osnovan prijedorski Odred izviđača bio je grad Prijedor, a manifestaciju je pomoglo i Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi RS.

treće mjesto, Odred izviđača “Smet” iz Zenice
drugo mjesto, Odred izviđača iz Brčko distrikta
Prvo mjesto, Odred izviđača “Crni vrh” iz Tešnja