Ekonomske migracije – Manje potrošača, manje para u kasi “Vodovoda “ i “Komunalnih usluga”

0
213

Prijedorski “Vodovod” ove će godine plasirati oko 50.000 kubika manje vode i zaraditi manje oko 70.000 maraka. To je epilog priče o ekonomskim migracijama zbog kojih “Vodovod” ove godine ima 7.000 potrošača manje. Ili trećinu od ukupnog broja registrovanih korisnika usluga. Aleksandra Pašalić, izvršni direktor za ekonomske poslove u “Vodovodu” kaže da je to trend prisutan posljednjih godina.

Aleksandra Pašalić, izvršni direktor za ekonomske poslove u “Vodovodu”

– Prošle godine nultu stopu potrošnje imalo je oko 6000 potrošača, ove godine ih je hiljadu više. Slično stanje zabilježeno je i godinu ranije – napominje Pašalić i pojašanjava da je riječ o ljudima koji žive i rade vani i koji nisu odjavili svoje vodomjere. Pa samim tim u mjesecima kad nisu tu, osim onog kad godišnji odmor provode u rodnom mjestu, imaju nultu potrošnju vode. – A mrežu treba održavati. I to su opet dodatni troškovi za “Vodovod”- kaže Pašalić.

“Vodovod” kroz sudske tužbe od kojih neke datiraju i od 2011 godine potražuje trenutno oko sedam miliona maraka. Manje drastično, ali opet s manjim brojem potrošača, pojava odlazaka stanovništva reflektuje se i na poslovanje “Komunalnih usluga”. Korisnike po riječima Duje Milanka, direktora “Komunalnih usluga”gube i zbog zatvaranja manjih trgovačkih i ugostiteljskih radnji.

Duje Milanko, direktor “Komunalnih usluga”

– Imamo pojava gdje ljudi odjavljuju smeće zato što napuštaju sredinu. Negativan efekat u svemu tom je zato što ne idu samo pojedinci. Sad se dešava da cijele familije napuštaju ovu našu sredinu. To je jedan negativan efekat, posebno u seoskim sredinama gdje nakon tog nemamo rentabilnosti da vršimo odvoz smeća a naš osnovni cilj i plan u posljednih deset do 15 godina je da svake godine povećavamo broj korisnika- kaže Milanko.

Firma na čijem je čelu trenutno zapošljava 163 radnika. Procenat naplativosti je prilično visok i iznosi oko 90 odsto, a prijedorske “Komunalne usluge” jedno su od rijetkih preduzeća iz ove branše koje ne obračunavaju kamatu na dug.