Rodić umjesto Đakovića, pred Nešićem OZBILJAN IZAZOV

0
718

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković danas tačno u podne upoznaće lidera DNS Nenada Nešića sa odlukom da podnosi ostavku na mjesto predsjednika Gradskog odbora DNS.

To je za Srpskainfo potvrdio Nešić, koji naglašava da Đaković nije podnio ostavku na stranačke funkcije u DNS.

– On i dalje ostaje predsjednik Regionalnog odbora DNS Izborne jedinice jedan i samim tim je u vrhu stranke, član je Predsjedništva stranke – kaže Nešić, koji je vršilac dužnosti predsjednika DNS.

On je za naš portal otkrio da na mjesto Đakovića dolazi Dragutin Rodić, koji je do sada bio zamjenik predsjednika i generalni sekretar partije.

– Samim tim DNS i DNS Prijedor želi da rastereti ljude koji imaju dvije ili više funkcija kako bi se kvalitetnije radio posao. Prema Statutu stranke, predsjednik daje saglasnost na prijedlog Gradskog odbora da imenuje svog predsjednika, a onda ga Gradski odbor imenuje. Dakle, međusobno su uslovljeni – objašnjava Nešić.

Inače, Dragutin Rodić je bio zamjenik predsjednika DNS kada je na toj funkciji bio Marko Pavić. Međutim, nakon što je Pavić izgubio podršku u vrhu stranke, obojica su podnijeli ostavke.

U svjetlu nove Rodićeve funkcije, zanimljiv je tekst njegove tadašnje ostavke u kome je naveo da „to više nije ta politika“, a sada se očigledno pridružuje upravo toj politici.

– Na sceni je borba za primat u stranci, i to na način kako se to u DNS nikada nije dešavalo. Jednostavano, uvijek je to bila institucionalna politika po čemu smo bili prepoznatljivi. Naravno da kao čovjek koji je obavljao važne funkcije osjećam odgovornost, prije svega što nisam prepoznao nadolazeće pojave i pravovremeno reagovao putem organa DNS – napisao je Rodić u ostavci 24. decembra 2019.

Izbori samo za predsjednika DNS

Višemjesečni problemi u DNS kulminirali su kada je ova stranka trebalo da predloži kandidata za ministra za ljudska prava BiH.

Nakon što kod predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije nije prošao njegov kandidat Draško Aćimović i kada je shvatio da više nema kontrolu nad strankom, Marko Pavić je podnio ostavku na mjesto predsjednika, a potom i njegov zamjenik Dragutin Rodić.

Nešić je izabran za v.d. predsjednika stranke i uskoro slijede izbori u DNS, ali ne za sve nivoe.

– Kako stvari stoje, ići ćemo u vanredne izbore samo za predsjednika stranke – kaže Nenad Nešić.

Kako saznajemo, izbori se očekuju u februaru.

izvor: Srpska Info