PU PRIJEDOR- ZADRŽAN POVOLJAN BEZBJEDNOSNI AMBIJENT

0
707

U PU  Prijedor danas je redovnoj godišnjoj press konferenciji ocijenjeno da je na području koje pokriva ova uprava i u prošloj godini zadržan povoljan bezbjednosni ambijent. U ovom periodu prema riječima načelnika PU Prijedor Sretoja Vujanovića kontrolisano je 827 migranata. Njih 362 nisu imala nikakva dokumenta.

– U prošloj godini počinjeno je i pet krivičnih djela na štetu migranata. Riječ je o krijumčarenju ljudima, dok se jedan migrant sumnjiči da je na području Prijedora otuđio automobil. Uz pomoć kolega iz USK lice je pronađeno, a i vozilo koje je vraćeno vlasniku- rekao je danas Vujanović.

Prema riječima  Gorana Mikanovića, načelnika Sektora kriminalističke policije u prošloj godini prijavljena su i evidentirana 1.052 krivična djela. Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela veća je od 85 odsto, a nadležnom Tužilaštvu podneseno je 949 izvještaja protiv 910 osumnjičenih lica među kojim je 25 maloljetnika.

– Evidentirano je 68 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 2,3 miliona maraka, a protivpravno stečena imovinska korist oko 2,4 miliona maraka – precizirao je Mikanović.

Mario Milašin, načelnik Sektora policije istakao je da je u oblasti bezbjednosti saobraćaja u prošloj godini evidentirano 29.619 prekrašaja. Evidentirano je i 950 saobraćajnih nezgoda  od kojih je 17 bilo sa poginulim licima. Uzroci saobraćajnih nezgoda su i dalje alkohol na prvom mjestu, potom strana kretanja i neprilagođena brzina.

– Evidentirano je manje saobraćajnih nesreća za 6 odsto, manje saobraćajnih nesreća s teško povrijeđenii licima za 8 odsto i manje saobraćajnih nezgoda s materijlanom štetom za 13 odsto. Međutim evdentirano je povećanje broja saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima i sa lakše povrijeđenim licima za 21 odsto. – rekao je Milašin.

Sretoja Vujanović danas je rekao da je prošlu godinu obilježio tragičan događaj, smrtno ranjavanje policjskog službenika Slađenka Tubina. Taj događaj kako je naglasio ukazaje i na opasnosti koje sa sobom nosi policijski posao i rad na terenu policijskih službenika. Vujanović se  zahvalio predstavnicima republičkih institucija, lokalnih zajednica, organizacija i Udruženja, medijima, a posebno građanima koji su svako na svoj način doprinijeli da se u 2019. godini zadrži povoljno bezbjednosno stanje. 

Očekuje da će uz postojeću saradnju tako biti nastavljeno i u ovoj godini. Redovna godišnja pres konferencija u PU Prijedor okončana je prijemom i druženjem s predstavnicima nekoliko medijskih kuća.