“Điđa iz Džordžije” do suza nasmijala prijedorsku publiku

0
905

U kinu „Kozara“ danas je u popodnevnim časovima izvedena monodrama „Điđa iz Džordžije ili sevdah na američki način“, autora Vernese Manov iz Bugojna. Predstavu  namijenjenu ljubiteljima šaljive kulture i smijeha u Prijedor je doveo Bosanski kulturni centar u saradnji s KUD-om „Osman Džafić“.

Vernesa Manov, nastavnica bosanskog jezika i književnosti, režiser i književnica kaže da je prvi put gostovala u Prijedoru.

– Ne znam zašto, ali sam uvijek htjela doći u Prijedor. I moram priznati da me oduševilo gostoprimstvo koje sam ovdje dobila i od Bosanskog kulturnog centra, ali i kina „Kozara“- kaže Vernesa.

Otkriva da je monodrama „Điđa iz Džordžije ili sevdah na američki način“ napisana za svega sedam i po časova.

– Inspirisana je ženama poput moje mame, koje su, kako to volim reći, imale jedan predivan život a onda se posljednjih 30-tak godina samo snalaze i prilagođavaju svim prilikama ili neprilikama našeg savremenog doba – rekla je za Infoprijedor.ba Vernesa i otkrila da je vrlo svestrana.

Autorica tvrdi da bi to potvrdili i svi oni koje bi pitali otkud nastavnica u monodrami.

–Naime, već deset godina sam na dječijoj sceni teatra „Sedra“ mladi naraštaj učila da se bavi glumom, da se posvete umjetnosti, kako bi im umjetnost pomogla da budu što humaniji i bolji ljudi. Volim reći, a mojim učenicima to jako godi, da sam ja u stvari naučila glumiti od njih. Kruna mog rada, gdje sam spojila sva tri elementa i muziku, teatar i književnost sažeta je u „Điđi iz Džordžije“ – kaže Vernesa.

„Điđa iz Džordžije“ je prva Vernesina monodrama. Autorica je i pet drama, zbirke priča a zastupljena je kao autor poezije i u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.