Pogranične opštine prijedorske regije primamljive za građane Hrvatske (video)

0
1216

Zbog pristupačnih cijena, prije svega osnovnih namirnica, pogranične opštine prijedorske regije primamljive su za građane Hrvatske.

Zbog toga je u Novom Gradu, Kostajnici i Kozarskoj Dubici, koje graniče s Evropskom unijom, u porastu takozvana “pogranična kupovina”. Zbog pristupačnih cijena, s ove strane granice, više posla imaju i ugostitelji i stomatolozi.

Nekadašnje prve komšije, danas građani dvije Kostajnice, jedne u BiH, a druge u Hrvatskoj dijeli međudržavna granica na rijeci Uni. Zbog pristupačnih cijena iz Evropske unije, prije svega susjedne Hrvatske, sedmično u Kostajnicu pređe na stotine ljudi. Kažu, s ove strane granice, mnogo toga je jeftinije.

– Najviše kupuju kafu i cigarete, to je najviše od artikala, ovo ostalo, sve su to iste cijene. Najviše posla imamo u vrijeme praznika – izjavila je trgovac Daliborka Dejanović iz Kostajnice.

Građani hrvatskog Dvora na Uni, zbog nabavke u Novom Gradu, granicu prelaze i po nekoliko puta dnevno. Kupuju hljeb, mlijeko, kafu, šećer, biber i ostale kućne potrepštine.

– Dolazi mnogo gostiju ovdje preko granice iz Dvora, Matijevića i Siska. Dođu tu zbog pijace, a ovdje piju kafu – izjavio je konobar Luka DRagaš iz Novog Grada.

S ove strane granice, jeftinije su i stomatološke usluge.

– Prema riječima pacijenata, cijene kod nas su u neku ruku pristupačnije nego u Hrvatskoj i ostalim zemljama Evropske unije – izjavio je doktor stomatologije Bojan Novaković iz Kostajnice.

Zbog nižih cijena, stanovnici Hrvatske dolaze i zbog automehaničarskih usluga.

– Dolaze najviše radi toga jer je ovdje jeftinija cijena rada, normalno i dijelova. Јeftinije između 20 i 30 odsto, minimum – izjavio je automehaničar Zdravko Atelj iz Kozarske Dubice.

Iz Hrvatske se granica prelazi, nerijetko i zbog frizerskih i kozmetičkih usluga. Iako ih dijeli granica, mještani opština obje države kažu da ih spajaju rodbinske veze, višegodišnja prijateljstva, ali i rijeka Una.

Izvor: RTRS