Potencijalni asteroid-ubica približiće se Zemlji za četiri dana

0
127

Objekat u blizini Zemlje, koji bi trebalo da se približi našoj planeti 15. februara, dug je oko jedan kilometar. Smatra se da svemirska stijena ove veličine može da ubije milione u području udara i izazove katastrofu na globalnom nivou.

Nacionalna uprava za vazduhoplovstvo i svemir prati Asteroid 2002 PZ39, koji juri prema Zemlji brzinom većom od 57.240 kilometara na sat i smatra da je potencijalno katastrofalan, prenosi Dejli ekspres, pozivajući se na Agenciju NASA.

Svemirska stijena, za koju se procjenjuje da je široka između 440 i 990 metara, trebalo bi da 15. januara oko 11.05 sati po srednjeevropskom vremenu ima bliski susret sa našom planetom.

Udar asteroida ove veličine imao bi katastrofalne posljedice ne samo za područje koje pogađa, već i za cijelu planetu.

– Ako bi kameniti meteoroit veći od 25 metara, ali manji od jednog kilometra, pogodio Zemlju, vjerovatno bi prouzrokovao lokalnu štetu na području udara. Sve veće od jednog do dva kilometra moglo bi da ima globalne efekte – navela je NASA, a prenosi agencija.

Očekuje se da će džinovska stijena, koja spada u kategoriju objekata blizu Zemlje, a koju naučnici nadgledaju kao potencijalno opasnu, proći pored naše planete na udaljenosti od oko 5,77 miliona kilometara. Iako se čini da je ovo bezbjedna razdaljina, posljedice udara takve svemirske stijene koji mogu biti pogubne, navodi NASA.

– S obzirom na to da njihovi orbitalni putevi često presjecaju Zemlju, u prošlosti su se dogodili sudari sa objektima blizu Zemlje i trebalo bi da smo otvoreni za mogućnosti budućih sudara. Treba uložiti napore za otkrivanje i proučavanje ovih objekata, za karakterizaciju njihovih veličina, sastava i struktura i praćenje budućih putanja – izjavili su u Agenciji NASA.

Nakon što će, nadamo se, zaobići zemlju, Asteroid 2002 PZ39 će nastaviti put Sunčevog sistema i krenuti prema Veneri, kojoj će se približiti otprilike 14. juna 2034. godine. Međutim, još uvijek je rano da odahnemo, jer će 25. avgusta iste godine svemirska stijena ponovo proći pored Zemlje.

izvor: RTRS