Saradnja Prijedora i Velike Kladuše u plantažnoj proizvodnji kestena

0
236

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, danas je nakon razgovora s Fikretom Abdićem,  načelnikom Velike Kladuše, rekao da je susret rezultat potencijalne saradnje u domenu  poljoprivrede i  poljoprivrednih sistema u projektu „Kesten“ koji bi bio finansiran  sredstvima EU.

– Riječ je o velikom projektu koji će se razvijati na području BiH-a, Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore. U  Velikoj Kladuši tim povodom će 22. februara biti održana svečana  sjednica sa čelnicima lokalnih zajednica koje će učestvovati u ovom projektu – rekao je  Đaković i dodao da je Prijedor odabran za tu vrstu saradnje koja će biti ozvaničena i memorandumom.

Ervin Abdić, šef kabineta načelnika Velike Kladuše, i savjetnik za korporativno upravljanje i komunikacije rekao je da je prije prijedorskog, sličan sastanak upriličen u Gradšici gdje su razgovarali s pomoćnikom ministra poljoprivrede u Vladi RS, a nakon tog i s gradonačelnikom Gradiške, Zoranom Adžićem.

– Prezentovali smo ovaj projekat dugoročnog razvoja poljoprivredne proizvodnje putem Evropskih fondova – rekao je šef Abdićevog kabineta i dodao da je opština krajem prošle godine završila jedan veliki projekat EU u vrijednosti od oko 590.000 evra.

-To je projekat promocije i zaštite kestena od ose šiškarice. Mi smo bili nosioci tog projekta, a partneri iz Hrvatske i BiH. Tu smo dokazali da u roku od dvije godine možemo nositi takav projekat i realizovali smo ga. Na ovim područijima, a to je i najbitnije, postoje jako velike  površine koje su zapuštene, a koje želimo da stavimo u funkciju i razvijemo proizvodnju koja bi bila na dobrobiti BIH-a, ali i regiona – rekao je Ervin Abdić u Prijedoru.