Šolaja: “Kad bi bodovali i nula bi bila nešto za današnju LJubiju”

0
1683

Članovi Savjeta mjesne zajednice Ljubija poručili su da će blokirati put prema Prijedoru ukoliko se ne promijeni odnos gradske uprave prema tom mjestu.

Kažu da im je poznato da se u Ljubiju ništa ne ulaže i to godinama zbog čega Ljubija, kao nekad poznata rudarska varošica u kojoj je pjevao Pavarotti i simultanku s mještanima igrao Bobby Fisher, polako nestaje.

S druge strane iz gradske uprave Ljubijancima odgovaraju da budu strpljivi, jer strpljenja treba za projekte, a dobre volje valjda ima. I tako ukrug i već duže vrijeme zbog čega su  članovi Savjeta ove mjesne zajednice od gradske uprave ponovo zatražili da se pod hitno izjasni o statusu varošice.

Interesuje ih njihovo mjesto u gradskom budžetu i naravno infrastrukturni projekti za kojim Ljubija vapi. Isto su tražili i prije pola godine.

– Plan i program rada već četiri godine nam je isti. Sve tapka u mjestu, a ni po jednoj tački nismo dobili pomoć – kaže Goran Praštalo, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Ljubija.

 Mještanima oči bode i kanal koji se dijelom urušio a u koji se upravo na tom mjestu slijeva kanalizacija.

– Šta reći osim da je situacija u Ljubiji grozna. Kad bi bodovali i nula bi bila nešto, jer smo mi odavno ispod. Najveći nam je problem taj kanal zbog čijeg urušavanja bi mogli ostati i bez glavne ceste – priča mještanka Vesna Šolaja.

Savjet mjesne zajednice je  po riječima Praštala tražio još obnovu kanalizacije i društvenog doma, te izgradnju lokalnih puteva. U Gradskoj upravi Prijedora kažu da je tokom prošle godine vodosnabdijevanje u Ljubiji u velikoj mjeri riješeno. Zlatko Ritan, savjetnik gradonačelnika Prijedora za infrastrukturu, pozvao je mještane na strpljenje, jer Gradska uprava dobija brojne zahtjeve, a sredstva su ograničena.

– Što se tiče kanala, jedan dio će biti riješen i kroz štete od poplava. Tenderska dokumentacija je raspisana i u završnoj je fazi. U gornjem dijelu Ljubije obrušio se jedan dio kanala i on će biti riješen s proljećnim radovima – naveo je Ritan.

RTRS/Info Prijedor