Igor Janković: “Rudar će se boriti za titulu do samog kraja”

0
828

Fudbaleri Rudara u Medulinu se pripremaju za nastavak sezone u Prvoj ligi RS u kojem će imati zadatak da nadoknade velikih osam bodova zaostatka za Krupom i izbore plasman u Premijer ligu BiH.

Trener Igor Janković prezadovoljan je uslovima u Medulinu, gdje je i ranije dolazio sa drugim ekipama.

“Imamo odlične uslove i zahvalio bih se ljudima u klubu na ovim vrhunskim uslovima.  Turnir je izuzetno jak i u jednu ruku zahtjevan za nas, jer Krupa i mi smo uslovno rečeno ekipe iz nižeg ranga, ali isto tako i mi i oni smo pokazali da se i kod nas igra dobar fudbal i da fudbal RS ima prostora za paredak.  Prvu utakmicu odigrali smo kvalitetno, a inače, igrači su došli spremni, odradili su te individualne treninge, došli su maksimalno fokusirani i motivisani i bilo nam je lakše raditi“, rekao je Janković u razgovoru za MONDO.

Zadovoljan je izdanjem svojih fudbalera u Medulinu.

“Ekipa kao ekipa, vidi se da smo šest mjeseci zajedno. Vratili smo dva, tri domaća igrača koji su donijeli dodatnu živost u ekipu i pojaali ekipu. Protiv Zrinjskog zahtjevna utakmica, htjeli smo da pokažemo i da vidimo gdje smo, da li smo na pravom putu. Momci su odradili utakmicu kao da je prvenstvena, dobro smo stajali taktički i bili smo sve slobodniji, u drugom poluvremenu bili i bolji i zasluženo pobijedili“, ocijenio je Janković.

Kao i u većini klubova, i u Rudaru je tokom zime bilo određenih promjena

“Otišli su Slaviša Maksimović, Dragan Arežina, Mirza Ahmzabegović, Haris Lezić i Aleksandar Malbašić. Mirza nam je značio, iskusni golman i jedna od najboljih iz  naše lige, a Maksimović je igrač koji je imao veću minutažu. Na tim pozicijama doveli smo mladog golmana Kenana Topolovića i Stefana Gavranovića, možda najboljeg igrača Rudara iz prošle sezone, koji je proteklu polusezonu proveo u Njemačkoj. Mislim da smo sa njim dosta dobili, prije svega jer je dijete iz Prijedora, voli Rudar i gleda klub kao kuću“, rekao je Janković.

Novih dolazaka, kako je rekao, ne bi trebalo biti, a opredjenjenje kluba je da pruži priliku mladim igračima.

“Imamo po dva igrača na svakoj poziciji, popunjeni smo, a tu je dosta je talentovanih dječaka. Tu je mladi Šikanjić koji je došao iz Borca, koji je bio u Zvezdi, Dojčinović, Pavlović, Kalesić… sve su to igrači 20-22 godine koji osciliraju i pokušavaju da budu kvalitetniji. Treba biti oprezan i strpljiv. Puno bolje i taktički izgledamo nego ranije.  Sad je potpuno drugačije stanje nego kad smo došli i ovo je ispravan put kojim ide klub koji je bio u problemu“, istakao je Janković.

Rudar je ambiciozno ušao u prvenstvo sa ciljem da izbori plasman u Premijer ligu BIH, ali kako priznaje i sam Janković, malo ga je poremtio poraz od Krupe u Prijedoru.

“Dali smo sebi možda preveliki zadatak, došla je ambiciozna upravi i mi kao stručni štab. Možda smo postavili visoko ljestvicu, ali čovjek uvijek treba da teži ka boljem. Prvenstvo se otvorilo kako se otvorilo. Mi smo i u toj utakmici protiv Krupe u Prijedoru, to je možda i naša najslabija utakmica, ali mislim da nismo zaslužili poraz. Ali on je uticao dosta psihološki, bilo je teško vratiti se kad izgubiš kod kuće od direktnog konkurenta. Cilj je postavljen povratak Premijer liga BIH, a mi smo krenuli iz situacije da nismo imali ekipu, lopte… četiri pet dana pred početak prvenstva smo doveli igrače“, rekao je Janković.

„U odnosu na nas Krupa je dvije i po godine zajedno. Oni su primjer kako treba raditi. Igrački smo tu negdje, a dok god postoje teoretske šanse nećemo odustajati od prvog mjesta. Sigurno da će to prvo kolo usmjeriti prvenstvo u nekom smjeru. Da li će se mlin okrenuti na našu stranu, mi ćemo odigrati hrabro, čvrsto i ako budemo na nivou kako sada izgledamo, ne brinem se i nadam se da ćemo ostvariti poztivan rezultat“, istakao je Janković.

Rudar i Krupa pripremaju se na istom mjestu za veliku borbu u nastavku prvenstva, pa su imali priliku da se uvjere u Medulinu u kvalitet rivala.

“U dobrim odnosima sam i sa njihovom upravom i sa igračima. Mi smo sportisti i imamo izuzetne odnose, momci se poznaju, igrali su zajedno. Krupa izgleda ozbiljno, kvalitetno, vidi se rukopis treenera i da je na okupu duže. Vidi se jedan šablon, jednostavnost u igri i zna se tačno ko šta radi. Imaju dosta mladih igrača i oni su jedan od klubova u RS koji je primjer kako treba da se radi. Fudbal je takav da ne pobijedi uvijek bolji, niti gubi uvijek lošiji. Sigurno da nam neće biti lako, ali neka i oni o nama razmišljaju. I oni su svjesni da smo mi kvalitetniji i bolji nego prije. Ne bih prvenstvo gledao kroz tu jednu utakmicu, mi ćemo je odigrati i nadam se pozitivnom rezultatu, ali ono što slijedi, kako klub treba da raste iz dana u dan je najbitnije za nas“, poručio je Janković.