U januaru manje krađa za 41 odsto

0
604

Sretoja Vujanović, načelnik PU Prijedor, danas je redovnoj konferenciji za novinare rekao da  su u januaru evidentirana 92 krivična djela, odnosno sedam odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi preko 85 odsto. U istom periodu evidentirano je smanjenje krivičnih djela teška krađa i krađa za 41 odsto.  

U januaru je provedena i akcija “Lavirint” u kojoj je rasvijetljeno deset imovinskih krivičnih djela, te akcija “Insajder” gdje su uhapšeni i identifikovani počionici razbojništva koji su uz prijetnju nožem od radnice marketa “Total” oteli preko 600 maraka pazara. Tokom proteklog mjeseca evidentirana su i kontrolisana 23 migranta i na području Kozarca otkriveno krivično djelo krijumčarenje ljudi. Protiv izvršilaca  podnesen je izvještaj  Tužilaštvu BiH.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare,  evidentirano je ukupno 75 saobraćajnih nezgoda. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode  u kojima su smrtno stradali vozač traktora, suvozač i pješak, što stanje u ovoj oblasti, kako je rečeno, čini nezadovoljavajućim.

U prošlom mjesecu policija je identifikovala i uhapsila nesavjesnog vozača koji je udario maloljetnog biciklistu, a potom pobjegao s mjesta nesreće. Goran Mikanović, načelnik Sektora kriminalističke policije naveo je da je nadležnom Tužilaštvu  podneseno 89 izvještaja protiv 76 lica, od kojih su 32 povratnici u vršenju krivičnih djela dok maloljetnih izvršilaca nije bilo.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je sedam krivičnih djela a pričinjena materijalna šteta nastala izvršenjem ovih djela iznosi oko 429.000 maraka. Mario Milašin, načelnik Sektora policije  rekao je da je tokom januara evidentirano 26 narušavanja javnog reda i mira odnosno 37 prekršaja.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja ukupno je evidentirano 1.347 prekršaja, iz saobraćaja je isključen 151 vozač od kojih 136 zbog upravljanja pod uticajem alkohola. Uz preventivne i represivne aktivnosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja s akcentom na brzinu i alkohol, kontrola prekoračenja brzine kretanja motornih vozila provodiće se i uz upotrebu savremenih radarskih sistema TruCAM, TruCAM 2 i Dual. I to korištenjem automatskog moda, što podrazumjeva kontrolu brzine kretanja bez zaustvaljanja vozača koji su počinili prekršaj, a naknadno će im putem pošte biti dostavljena obavještenja odnosno prekršajni nalozi za prekršaje koje su počinili.