I u Prijedoru obilježen Dan boraca

0
464

U Prijedoru je danas polaganjem vijenaca na Centralno spomen obilježje, palenjem svijeća, istorijskim časom, te svečanom sjednicom Boračke organzacije Grada Prijedora obilježen 14 februar, Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

– Na današnji dan paljenjem svijeća prisjećamo se svojih poginulih saboraca, ali pokušavamo na ovaj način pronijeti i istinu o događanjima na ovom prostoru, ne samo u minulom ratu nego i mnogo dalje – rekao je Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedora.

On je dodao da se istina o pravednoj borbi srpskog naroda mora jednom prihvatiti, kao i činjenica da je među poginulim borcima Vojske Republike Srpske i sedam odsto nesrpskog stanovništva. To je dokaz, kako je rekao, da je ona bila multietnička.

-Dan boraca je dan kad se prisjećamo svih naših velikana, koji su u najtežim vremenima stajali na braniku otadžbine. Srpski narod želi da živi u miru i poziva sve da razmišljaju na isti način – istakao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Istorijski čas održao je profesor Dejan Karlica koji je tom prilikom rekao da je srpskom narodu neophodan drugačiji pristup kulturi sjećanja odnosno sistemsko učenje poštovanja  žrtava svojih predaka kako bi se takav pristup ostavio generacijama koje dolaze.