Toplo vrijeme pogoduje i alergijama, netipičnim za ovo doba godine

0
925

Vrijeme, izuzetno toplo za ovo doba godine, koje podsjeća na pravo proljeće, kod pacijenata koji imaju problema s nekim od alergena izazvalo je prilično burne alergijeske reakcije. Primarijus doktor Azra Pašalić, specijalista pedijatrije, kaže da je značajno povećan broj  djece, ali i starijih pacijenata koji traže pomoć zbog alergijskih reakcija, prilično netipičnih za ovo doba godine.

– Riječ je o klasičnim simptomima alergijskih reakcija, poput otežanog disanja, kašlja, gušenja, suzenja očiju…Nemamo klasičnu zimu kao ranije, već nešto kao proljeće.  I pacijenti nam se javljaju upravo s alergijama koje su karakteristične za to doba godine, a ne zimu – kaže dr Pašalić i onim koji znaju da imaju problema s alergijom preporučuje da na vrijeme i preventivno odmah počnu uzimati propisanu terapiju.

– Kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, poput recimo otežanig disanja. Dakle, savjet je, ukoliko znate da imate alergijske reakcije, da obavezno posjetite svog ljekara. Dijelom i zbog kvalitetnijeg načina života, da ovi pacijenti ne uzimaju bolovanje ili djeca da ne odsustvuju iz škole. Djeca koju liječim od astme ranije su od marta uzimala propisanu terapiju, no već sad mi se javilo nekoliko pacijenata koji zbog ranijeg cvjetenja, polena, trave… imaju iste alergijske probleme. Zato i savjetujem da na vrijeme treba uključiti preventivnu terapiju kako ne bi došlo do težih stanja – kaže dr Pašalić.

Dodaje da je povećan broj djece, ali i ostalih pacijenata koji imaju problema s alergijama.

– Kao svagdje u svijetu. Zbog klimatskih poremećaja više je i alergena a samim tim i onih koji određenim alergijskim reakcijama reaguju na njih – kaže dr Pašalić.