„Sloboda“ kroz objektiv Rona Haviva (foto)

0
1040

U hotelu „Prijedor“ večeras je otvorena izložba fotografija Ron Haviva, poznatog američkog fotoreportera simbolično nazvana „Sloboda“na kojoj je predstavljena 21. fotografija i jedan pano s fotografijama. Fotografije su nastale ratne 92. godine kada je Haviv dolazio u Prijedor, ali i druge krajeve i fotografisao ljude kojim je u logorima uskraćivana sloboda.

– Rat nas podsjeća koliko smo i sami fragilni i u kojoj mjeri ideja slobode može biti privremena za sve nas – izjavio je Haviv, inače višestruko nagrađivani fotoreporter, nominovan za Emmy nagradu, suosnivač Foto agencije VII, posvećene dokumentovanju konflikata i podizanju svijesti o ljudskim pravima i slobodama.

Autor kaže „da su najprije počele kružiti glasine“.

– Zatim su se javili dokazi, postojali su logori, bili zvanični ili ne, skrivene prostorije, sale za fizičku kulturu, hale i fabrike na otvorenom, farme i škole. Nije bilo bitno o kojoj strani je riječ, sve su ih imale. To je bio dio rata. To je bilo očigledno za neprijateljske vojnike, a manje očigledno za civile. Stare osobe, djeca i žene su često zarobljavani iz želje da se zatvore drugi. Najosnovnija želja bila je u potpunosti kontrolisati kretanje ljudi. Nevažno da li se pri tom radilo o pritvorenicima, zatvorenicima ili osobama koje je trebalo ispitati – naglasio je Haviv i dodao da je sloboda najosnovnija stvar bez koje ništa ne može postojati. Edin Ramulić, predsjednik Fondacije za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora, kaže između ostalog „da su u tragičnom ratu devedesetih u BiH, zatočenici u logorima bili u posebno teškom položaju.“

– Prvi tračak nade u izbavljenje donosili su im fotografi poput Ron Haviva – rekao je Ramulić i dodao „da je Ron Haviv neumorno fotografisao i fotografijama oslobađao zatočenike.“

– U njemu su logoraši vidjeli spas, on je bio i UN, i Crveni krst i svi drugi od kojih se očekivalo izbavljenje – kaže Ramulić i naglašava da su u Prijedoru prije tri godine počeli prikupljati građu za budući Centar za informisanje i dokumentovanje.

Tad su zahvaljujući Hrvoju Polanu, nedavnom preminulom fotografu iz Zagreba, ostvarili prvi kontakt s Ron Havivom.

– Iznenadila nas je Havivova susretljivost i želja da nam pomogne. I rezultat toga je ova izložba i dragocjene fotografije koje će služiti prije svega u edukativne svrhe mladih ljudi. Izložbu fotografija autor je nazvao „Sloboda“. Naziv pristaje i fotografijama i našim nastojanjima  da se o ovoj temi sklobodno govori – rekao je Ramulić.

Izložba će biti otvorena do 25. februara, a nakon tog će biti predstavljena i u drugim BiH gradovima.