Koalicija „Prva tolerancija“: Promovisati pozitivne priče (video)

0
874

Promocija pozitivnih priča, kao jedan od preduslova stvaranja tolerantne sredine, bila je centralna tema današnjeg sastanka Koalicije „Prva tolerancija“  sa medijima. Željka Mirković iz kancelarije OEBS-a u Banjaluci naglašava da su se tokom posljednjih šest godina na sastancima Prve tolerancije uvijek okupljali predstavnici lokalne samouprave, civilni sektor, relevantne institucije.

– Primijećeno je da je neophodno u te razgovore uklјučiti i medije. Oni su ti koji dalje šire priče u samoj lokalnoj zajednici. Želimo ukazati da u Prijedoru postoje pozitivne i afirimativne priče s kojim građani treba da budu upoznati. Da pokažemo da nije sve tako crno – rekla je Mirković.

Dr Azra Pašalić, koordinator Koalicije Prva tolerancija, naglašava da je potrebno da građani dobijaju informacije i od nevladinog sektora, a ne samo da im političari plasiraju svoje poruke.

– Mnogo je pozitivnih priča, ne samo u Prijedoru, već u RS i cijeloj BiH. Medijski istupi „Prve toleracnije“ u vezi sa incidentima počinjenim iz mržnje i predrasuda doprinijeli su da ovih negativnih pojava u Prijеdoru bude sve manje – istakla je Pašalić.

Na današnjem sastanku predstavljen je rad Koalicije Prva tolerancija, Akcioni plan prevencije djela počinjenih iz mržnje i predrasuda za period do 2021. godine i internet stranica „Super građanke i super građani“. Prva tolerancija u Prijedoru okuplјa 17 udruženja.

Današnji sastanak, na kojem je najavljeno da će Prva tolerancija pozvati sve političke subjekte koji će učestvovati na lokalnim izborima u oktobru ove godine, da potpišu etički kodeks s ciljem da u predizbornim aktivnostima ne koriste govor mržnje, podržala je misija OEBS-a u BiH.