Rodić: „Sa gospodinom Duratovićem ne dijelimo iste vrijednosti„

0
215

Dragutin Rodić, predsjednik GO DNS Prijedor, danas je novinarima potvrdio da će ova stranka na predstojećim lokalnim izborima imati svog kandidata za gradonačelnika i samostalnu odborničku listu.

– Ovo je jedinstven stav kompletne organizacije Demokratskog narodnog saveza u Prijedoru – rekao je Rodić i osvrnuo se na praksu zakazivanja posebnih sjednica Skupština grada.

– Na način da se zakazuju na potpise jedne trećine odbornika čime je napuštena dobra praksa iz proteklih 16 godina da je to bio dogovor gradonačelnika i predsjednika Skuštine, nakon čega je sve planski rješavano – rekao je Rodić i dodao  „da u DNS-u ne mogu prihvatiti činjenicu da se bavimo sami sobom i isključivo kadrovskim pitanjima“.

– Mnogo je tu političkih obračuna, a malo ozbiljnih političkih tema. Sjednice Skupštine su nažalost pretvorene u rijaliti šou, nego što je ozbiljna politička priča – naglasio je Rodić i dodao „da je u posljednje vrijeme u skupštinskim klupama bilo mnogo polemike oko akata u smislu da li su zakoniti ili ne“.

Smatra i da je cilj bio da se budžet stavi pod određenu kontrolu Skupštine Grada Prijedora, kao i da usvojeni budžet nije ni stabilizacioni, ni razvojni već, kako je rekao, više interesni u cilju održavanja skupštinske većine. Rodić se danas osvrnuo i na izbor Mirsada Duratovića (DF) na mjesto predsjednika Skupštine grada.

– Ključno zašto je DNS bio protiv izbora gospodina Duratovića na mjesto predsjednika Skupštine, a i danas kao gradska organizacija stojimo na tim pozicijama, jeste prije svega što ne dijelimo iste vrijednosti sa gdinom Duratovićem, u pogledu prošlosti, sadašnjosti, a vjerovatno i budućnosti. To mogu potkrijepiti i cijelim nizom njegovih izjava po kojim g-din Duratović nije bio faktor koji je djelovao na ukupnoj stabilizaciji odnosa u Prijedoru. Kada je bio u Stranci za BiH tada se zalagao za BiH bez entiteta. Ni izbliza ne dijelimo ni stavove kada je u pitanju Republika Srpska. Kao stranka smatramo da treba odati počast svim nevino stradalim, ali pričati o tom da je Prijedor genocidan grad, raditi ono što što ne čini ukupnu stabilnost odnosa u Prijedoru, nije nešto što budi optimizam u nekom narednom periodu. Na čelu Skupštine je čovjek kojeg je izabralo 17 odbornika. I to je demokratija, kao što je demokratija da mi budemo protiv – rekao je Rodić.

On je dodao da DNS vodi jednu konzistentnu politiku, kao i da brine o mladim ljudima i tom koliku će šansu dobiti. Aktivno su na terenu kako bi se, kako je naglasio, maksimalno pripremili za predstojeće izbore. Zlatko Ritan, zamjenik predsjednika Gradske organizacije DNS-a Prijedor rekao je da se na političkoj sceni u Prijedoru odvija politička trgovina koja u punoj mjeri zanemaruje srpske nacionalne interese u ovom gradu.

– DNS je 15 godina gradio suživot među svim narodima u ovom gradu na umjerenosti i traženju zajedničkih interesa svih naroda. Za DNS ne mogu biti prihvatljivi politički stavovi koji se vode na riječima “genocid”, “zločinačka organizacija”, “fašizam” i slično. Dok je očigledno novoj vladajućoj većini potrebno uništiti sve što je građeno 15 godina da bi, naglašavam došli isključivo do svojih ličnih interesa – rekao je on.

Politika borbe za smjenu Zorana Sovilja, direktora “Kozarskog vjesnika” dovedena je na nivo ličnog obračuna, pod opaskom “za slobodne medije”, dodao je Ritan.

– Možda bi i smijenili direktora “Kozarskog vjesnika”, ali ne možete dok vaš kadar u šestoj deceniji ne završi fakultet. O tome ćemo imati posebnu konferenciju za novinare – poručio je Ritan skupštinskoj većini. 

Goran Predojević, šef Kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Prijedora rekao je da se na posljednjim zasjedanjima nije donesena ni jedna odluka koja je od interesa za Prijedor i njegove građane.

– I dalje se bavimo kadrovskim pitanjima i riješenjima. S tim da su sad promijenili tezu da se za sve ono što se radi mimo Poslovnika, Statuta i Zakona krivi mi iz DNS-a, zato što ukazujemo na to i zato što se podižu pojedine tužbe. Možda nemamo dovoljno medijskog prostora, ali imamo volju i energiju da privučemo mnogo mladih i obrazovanih ljudi. Mislim da će akademski dio grada biti uz DNS i to ćemo dokazati na na narednim izborima – ocijenio je Predojević.