Koordinacija socijalno-humanitarnih organizacija u cilju pravične raspodjele humanitarne pomoći

0
70

U Prijedoru je juče osnovana Koordinaciju socijalno-humanitarnih organizacija koju čine predstavnici Odjeljenja za društvene djelatnosti, Centar za socijalni rad, „Crveni krst“, humanitarne organizacije „Optimisti“, „Hleb života“ „Merhamet“ i „Humano brdo“. Koordinacija će djelovati preko Centra za socijalni rad a za koordinatora je imenovan  Branislav Vujasin, vršilac dužnosti direktora Centra.

Cilj novoosnovanog koordinacionog tijela je upravo taj da se raspodjela humanitarne pomoći, u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo zbog virusa korona, mora organizovati na način da što više porodica i pojedinica, onih kojim je to potrebno, dobije pakete s prehrambeno–higijenskim proizvodima.

– To se može učiniti samo kroz koordinisanu raspodjelu kojom se rukovodi samo s jednog mjesta – rečeno je juče na zajedničkom sastanku u gradskoj upravi kojem su prisustvovali Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine Grada, Monja Kasalović, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti, Zlatko Ritan, šef Tima za dezinfekciju pri Štabu za vanredne situacije, Branislav Vujasin, v.d. direktora Centra za socijalni rad, te predstavnici prijedorskih  socijalno-humanitarnih organizacija.

Zaključeno je da Koordinacija djeluje preko Centra za socijalni rad a za koordinatora je imenovan Branislav Vujasin, v.d. direktora Centra. On je zadužen da oformi viber-grupu Koordinacije radi brže komunikacije između članova. Istovremeno su sve organizacije, članice Koordinacije, dužne da dostave spiskove svojih korisnika pomoći koordinatoru, odnosno Centru za socijalni rad. Koordinator treba da uspostavi i kontakt sa gradskim Odsjekom za mjesne zajednice, kako bi u saradnji sa savjetima MZ uradili spisak najugroženijih lica.

Organizacije će o svojim aktivnostima izvještavati koordinatora koji će izvještaj prosljeđivati načelnici Odjeljenja za društvene djelatnosti a ona dalje gradonačelniku. Sa zajedničkog sastanka upućen je i apel svim organizacijama na području grada Prijedora koje se bave socijalno-humanitarnim radom da se priključe Koordinaciji.