PRIJAVITE ONE KOJI IZBJEGAVAJU IZOLACIJU

0
203
foto: Grad Banjaluka

Gađani Srpske koji uoče komšije ili poznanike da se ne pridržavaju propisanih mjera samoizolacije treba odmah o tome da obavijeste nadležne institucije.

Naši sagovornici ističu da će na taj način biti spriječene mogućnost širenja virusa korona na druge ljude.

– Prema sadašnjim pravilima, kada vidite nekog ko je došao iz inostranstva i ne pridržava se pravila da mora ostati u kući, dužni ste pozvati komunalnu policiju i prijaviti slučaj – ističe naš sagovornik iz policije.

Prema njegovim riječima, komunalni policajci u svim gradovima i opštinama dobijaju spisak ljudi koji se trebaju nalaziti u kućnoj izolaciji i oni ih obilaze i kontrolišu.

Međutim, problem su osobe koje su na neki način uspjele preći granicu, a tada nisu poslati u izolaciju, pa slobodno šetaju ulicama i na taj način predstavljaju opasnost za sve građane.

– Upravo zbog toga, bez ustručavanja nazovite komunalnu policiju i prijavite neodgovorne pojedinice – poručili su naši sagovornici.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum takođe je nedavno pozvao sve građane da prijave neodgovorne pojedince komunalnoj policiji.

– Ukoliko ne znate kako njima da prijavite nesavjesne građane, pozivite policiju u svom gradu i prijavite te osobe, a mi ćemo dalje koordinisati u ovom slučaju – istakao je Ćulum.

I epidemilozi upozoravaju da nadležne institucije sada imaju dva cilja – prvi je da i dalje sprečavamo nove unose, a drugi da spriječimo širenje zaraze.

A u Srpskoj dodatni problem predstavlja upravo to što građani, kojima je izrečena mjera kućne izolacije, to ne poštuju, čime se povećava mogućnost širenja zaraze. Objašnjavaju da smo sada u fazi kad sve zemlje Evrope imaju lokalizovano širenje zaraze korona virusom, zbog čega putnici koji dolaze iz tih zemalja mogu biti u riziku da donesu zarazu u Srpsku.

brojevi na koje možete prijaviti neodgovorne u Prijedoru: Komunalna policija; 052 216 988 ili mob. 066 863 819

izvor