Imate problema sa želucem, riješenje je veoma jednostavno!

0
473

Pored toga što je najbolji lijek za želudac, konzumiranje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta, a pomaže i pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova…

Ljekovita svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, ali uprkos tome vlada mišljenje da se on ne smije konzumirati sirov. Zapravo, reč je o zabludi, jer u sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.

Za stomačne tegobe

Krompirov sok je odlično prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. Treba uzimati po jednu kašiku soka razrijeđenog sa malo vode, pola sata prije obroka.

U terapiji čira želudca i dvanaestopalačnog crijeva savjetuje se svakodnevno konzumiranje pola decilitra krompirovog soka na prazan stomak i po pola decilitra, pola sata prije ručka i večere.
Sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i kod liječenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških oboljenja kao što je emfizem. Krompir sve više dobija na važnosti kao bitno sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, lumbaga, reume…

Priprema soka

Prvo dobro operite krompir i sa njega uklonite klice i zelene dijelove kore. Potom ga izrendajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok (možete ga iscijediti i u sokovniku). Sok uvek konzumirajte sviježe napravljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomiješati sa voćem i povrćem po izboru.

Takođe ako se osjećate slabo ili iscrpljeno, popijte ujutru i uveče sok napravljen od jednog srednjeg krompira, jedne šargarepe i jabuke – u roku od dvije nedjelje bićete u odličnoj formi.

Važna je i ljuska

Ljuska krompira je izvor mnogih nutrijenata. Ako konzumirate krompir sa ljuskom, posebno sirov, unijećete u organizam niz vrijednih sastojaka, poput ugljenihidrata, belančevina, vitamina C i B6, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka.

Važno je imati na umu da se vitamin C gubi kuvanjem, što je velika šteta jer u sirovom krompiru srednje veličine (otprilike 150 g) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa.