Donirana zaštitna oprema za patronažne sestre u Prijedoru

0
620

Patronažnim sestrama prijedorskog Doma zdravalja uručeni su zaštitna oprema i dezinfikaciona sredstva kroz Projekat jačanja sestrinstva u BiH (ProSes) koji finansira Vlada Švajcarske, a provodi Fondacija fami.

– Značaj usluga koje pružaju medicinske sestre i tehničari je tokom pandemije kovid 19 postao očigledniji nego ikada prije. Blizu 300 patronažnih sestara, medicinskih sestara i tehničara porodične medicine u zajednici u 16 opština koje podržava Projekat jačanja sestrinstva u BiH, nastavljaju u kućnim posjetama pružati usluge svojim pacijentima, prvenstveno najugoženijim osobama. Da bi mogli nastaviti raditi u punom kapacitetu tokom postojeće krize, neophodna im je adekvatna zaštita – navodi se u saopštenju Fondacije fami.

Oni dodaju da i pored uloženog truda i doprinosa nadležnih institucija, postoji potreba za dodatnom zaštitnom opremom, jer svaka kućna posjeta zahtijeva korištenje novog kompleta opreme da bi se spriječilo potencijalno prenošenje virusa iz jednog u drugo domaćinstvo ili u dom zdravlja.– Adekvatnom zaštitom medicinskih sestara spriječava se mogućnost njihovog inficiranja i oboljevanja, koje bi moglo dovesti do toga da nema dovoljno zdravstvenih radnika da se brinu o potrebama stanovništva.  Paket zaštitne opreme  uključuje zaštitna odjela, kape, rukavice, maske, zaštitu za obuću, te sredstva za dezinfekciju ruku. Pored toga, projekat je nabavio i zaštitne vizire koje je besplatno izradio Univerzitet u Zenici- navode iz Fondacije.

Dodaju da je ProSes obezbijedio jednokratnu pomoć u vidu zaštitne opreme u vrijednosti od 64.225 KM za patronažne sestre u 16 domova zdravlja sa kojima ima uspostavljenu saradnju, i to u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Derventi, Livnu, Mostaru, Odžaku, Stari Grad Mostar, Orašju, Prijedoru, Prnjavoru, Tomislavgradu, Tuzli, Zenici i Vitezu.

Najavljuju da će patronažnimn sestarama biti obezbijeđena edukacija putem video materijala i online obuke, a onima koji su iskazali potrebu, u narednom periodu pružiće se i psihološka podrška u saradnji sa Projektom mentalnog zdravlja u BiH.

Projekat jačanja sestrinstva u BiH od 2012. godine intenzivno pruža podršku relevantnim partnerima u oblasti regulisanja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara i jačanja strukovnih udruženja.

izvor