-ZNAČAJNA DONACIJA BOLNICI U MEDICINSKOJ OPREMI

0
937

U prijedorsku bolnicu danas su stigla četiri respiratora, tri transportna i jedan klinički. Riječ je o donaciji medicinske opreme, jer su za dva transportna respiratora dobavljaču sredstva direktno uplatila kompanija „ArcelorMittal“ Prijedor, a treći  „Niskogradnja Marjanović“. Za klinički respirator novac su obezbijedila tri preduzeća, „Nikić“, „Bosnamontaža“ i „Prijedorputevi“.

Mladen Jelača, generalni direktor Kompanije “Arcelor Mital Prijedor”, rekao je da su okupili veliki broj privrednika koji su pokazali nepokolebljivu želju da pomogne zdravstvenim ustanovama.

– Kada sumiramo šta je sve urađeno, zajedno sa vrijednošću opreme koja je stigla danas i onom koja je ranije isporučena, te finansijskim sredstvima koje su ljudi dali, to ukupno iznosi oko 350.000 KM – istakao je Jelača.

Inače samo danas donirani pokretni respiratori plaćeni su 9.600 maraka bez PDV-a a klinički 36.000 maraka, takođe bez PDV-a. Bolnica je danas preuzela i opremu, za koju su kroz lične donacije zaslužni Kozarčanin  Enes Kahrimanović, Damir Fazlić iz Kanade i Fahrudin Kesić iz Londona. Riječ je o medicinskoj opremi, tri EKG aparata, tri defibrilatora i značajnoj količini zaštitne opreme u  kojoj su zaštitna odijela i mantili, rukavice, maske i naočale. Ukupna vrijednost donirane opreme po riječima Enesa Kahrimanoviča iznosi 30 000 maraka.

– Napomenuo bih još da je firma iz Kozarca, “EH Solution”, čija je matična kuća u Švicarskoj, donirala osam aparata za automatsku dezinfekciju ruku prijedorskoj bolnici te dva aparata Domu zdravlja u Kozarcu – rekao je Kahrimanović.

Na doniranoj medicinskoj opremi privrednicima i pojedinicima koji su prepoznali aktuelnost ovog  vremena, zahvalio se doktor Mirko Sovilj, v.d. direktor JZU Bolnica „Dr Mladen Stojanović“.

– Riječ je zaista o vrijednim donacijama koje će za našu ustanovu značiti mnogo. Prije svega s aspekta sigurnosti, jer činjenica da o virusu ne znamo mnogo izaziva i nezvjesnost, kod naših pacijenata, ali i naših ljekara i medicinskog osoblja- rekao je Sovilj i precizirao da prijedorska bolnica s doniranom medicinskom opremnom  na raspolaganju ima sedam  kliničkih i tri transportna respiratora.

Švicarska firma „HS Solution“ sa sjedištem u Kozarcu donirala je danas bolnici osam aparata za automatsku dezinfikciju ruku i dva Domu zdravlja u Kozarcu. Inače danas donirani pokretni respiratori su plaćeni 9.600 maraka bez PDV-a a klinički 36.000 maraka, takođe bez PDV-a.

U najavi je kako je dr Sovilj rekao i isporuka koju očekuju od ministarstva zdravlja Vlade RS, a radi se o dva klinička respiratora i jednom anesteziološkom aparatu koji bi u Prijedor trebali stići narednih dana.