Troškove hitne medicinske pomoći, pa i u slučaju korone, u zemljama s kojim je potpisan Sporazum pokriva Fond

0
462

– Fond zdravstvenog osiguranja dok god traje vanredna situacija nastavlja da finansira zdravstvene usluge za sve građane u javnim zdravstvenim ustanovama bez ovjeravanja zdravstvene knjižice. Što znači da građani još uvijek nemaju potrebe da dolaze u našu filijalu Fonda da bi ovjerili zdravstvene knjižice i da je mogu koristiti kao da je ovjerena. – potvrdio je za naš portal Dalibor Pavlović, rukovodilac prijedorske Filijale Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Pravo na zdravstveno osiguranje do kraja vanredne situacije, kako je precizirao, imaju i  građani koji su bili na Zavodu za zapošljavanje (birou) a koji do uvođenja vanredne situacije nisu kompletirali dokumentaciju za prijavu na zdravstveno osiguranje.  

– Nakon okončanja vanredne situacije dužni su da kompletiraju dokumentaciju po jednom od osnova koje imamo i da tako izvrše prijavu na zdravstveno osiguranje – naveo je Pavlović.

Apel je uputio građanima koji imaju redovnu uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje, preko firmi gdje su zaposleni, rekavši  da u cilju smanjenja gužvi i sprečavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu ne moraju odmah nakon ukidanja vanredne situacije da dolaze u poslovnice Fonda kako bi ovjerili knjižice. To treba da urade samo oni koji nisu prijavljeni po nekom od osnova osiguranja i građani kojima nisu redovne uplate.

– Zdravstvene ustanove takođe imaju tehničku mogućnost da uvidom u poslovni sistem Fonda provjere da li se osiguraniku u kontinuitetu uplaćuju doprinosi, te nije neophodno da knjižica bude ovjerena u Fondu- pojasnio je Pavlović.

Ono što mnoge zanima je i da li osiguranici Fonda u inostranstvu mogu da koriste zdravstvenu zaštitu o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja ako im zatreba hitna, neodložna medicinska pomoć, i to u onim zemljama sa kojima BiH ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju.

– Imajući u vidu da je Korona stanje koje može da vas zadesi i na ljetovanju te da je neophodno da se pruži hitna medicinska pomoć i ona spada u troškove liječenja Fonda, naravno u zemljama sa kojima BiH ima potpisan navedeni sporazum. BiH, pa samim tim i Fond, ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa: Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom – naveo je Pavlović.

On je dodao da i osiguranici koji putuju u Poljsku, Češku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju „pokrivene“ troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje Fond ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumom regulisano da je potrebno samo da uz sebe imaju pasoš.

– Ono što je neophodno da naši osiguranici urade je da se prije polaska na put u inostranstvo jave svom porodičnom ljekaru koji izdaje uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put. Nakon toga sa tim uvjerenjem osiguranici dolaze u šalter salu naše poslovnice Fonda gdje im se izdaje tzv. ino obrazac. Sa ino obrazcem koji dobiju od Fonda  osiguranici treba, kada stignu u tu zemlju da se jave zdravstvenom osiguranju zemlje u koju putuju, gdje će im se na osnovu njega izdati bolesnički list koji će im u toj zemlji koristiti kao zdravstvena knjižica, u slučaju da vam za vrijeme boravka zatreba neodložna zdravstvena zaštita – kaže Pavlović i naglašava da ukoliko se ipak desi da im i pored ino obrasca bude naplaćena hitna zdravstvena usluga u zemlji sa kojom BiH ima potpisan sporazum, po povratku u Republiku Srpsku osiguranici mogu podnijeti zahtjev za refundaciju troškova, koji će razmatrati stručne službe Fonda.

Važno je napomenuti našim građanima, kako dodaje, da se ino obrazac kada je u pitanju privremeni boravak u inostranstvu iz privatnih razloga (kao što su godišnji odmori i slično), mogu izdati za period od najviše 60 dana u toku jedne godine. Dakle,obrazac se može izdati više puta u toku godine, ali ukupan broj dana ne može da bude preko 60 dana – dodao je direktor prijedorske Filijale Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a i podsjetio da svi zaposleni u Fondu, po pitanju nejasnoća i pojašnjenja, svim građanima stoje na raspolagaju.