Neodgovorni posjetioci roštiljali pa umalo zapalili Kozaru

0
741

Prijedorčanin Darko Dražić zabilježio je ovih dana, tokom boravka na Kozari, upozoravajuću i tužnu sliku naše svakodnevice. Naime, šokiran odnosom posjetilaca prema ovoj krajiškoj ljepotici, kaže da je morao  da podijeli trenutak nedjeljne šetnje i prizor koji je ugledao na drugom kilometru od bivše Titove, a sada vile Vlade RS, prema Kozaračkom kamenu.

– Jednostavno, izletnici su roštiljali na dva-tri metra od guste borove šume, a potom ostavili  vatru i mjesto, gdje su se pretpostavljam lijepo proveli, i hladno otišli. Ne treba biti genijalac pa zaključiti šta bi se dogodilo da je u tom trenutku bilo jačeg vjetra, jer samo sekunde trebaju da se zapale guste borove iglice… U opasnosti bi bili hektari šume i pitanje je, da je došlo do požara, koliko bi vremena trebalo da se ugasi. O šteti da i ne govorimo – kaže Dražić. Dodaje da je srećom kod sebe imao oko litru i po vode kojom je brzo ugasio vatru.

– To što su uradili, ti nazovi ljubitelji prirode, je strašno neodgovorno. Prije svega prema Kozari koja je zaštitni znak Prijedora, ali i za mnoge od nas koji prirodu volimo i poštujemo istinski, rekao bi kao duševnu hranu – poručio je ovaj ljubitelj prirode i one koji odlaze na Kozaru u potragu za dobrim odmorom zamolio da se prema krajiškoj ljepotici ponašaju onako kako ona zaslužuje, a ne u skladu s ružnim navikama koje su vjerovatno pokupili u vlastitim kućama.  

tekst i foto: Darko Dražić