Narandžasto upozorenje za BiH U kasnim večernjim satima očekuju se olujni udari juga

0
282

Danas se u jutarnjim satima u centralnim i sjevernim područjima BiH očekuje pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana.

U ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugom dijelu poslijepodneva porast naoblake sa zapada. Vjetar umjeren do jak jugozapadni. U kasnim večernjim satima očekuju se olujni udari juga. Jutarnja temperatura od 9 do 16, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu do 20, a dnevna od 22 do 28 °C.

Zbog obilnih padavina, jakih do olujnih udara juga i grmljavine, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje.

Jaki do olujni udari juga se očekuju već u kasnim večernjim satima u četvrtak., i sve do petka, do poslijepodnevih sati. Obilnije padavine praćene grmljavionom u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu u petak 5. juna 2020.

Očekivana količina padavina u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu je između 50 i 80, lokalno oko/iznad 100 l/m2. Udari juga između 50 i 70, lokalno oko/iznad 80 km/h.

Oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom biće i u petak. Obilnije padavine se očekuju u Hercegovini i na jugozapadu BiH, gdje se iste kreću u intervalu od 50 do 80, lokalno oko/iznad 100 l/m2. U ostatku zemlje očekivana količina padavina, uglavnom, od 2 do 10, lokalno do 15 l/m2. Vjetar umjeren do jak, sa olujnim udarima južni i jugozapadni. Poslijepodne vjetar u postepenom slabljenju. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu i sjeveru do 22, a dnevna od 18 do 24 stepena.

Tokom vikenda će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U subotu jutarnja temperatura od 9 do 15, na jugu do 18, a dnevna od 21 do 27 stepena. U nedjelju su tokom dana u BiH mogući rijetki lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 21 do 28 stepeni.

agencije