Od Ključke tvrđave, Balkane, preko Janjskih Otoka do Jajca (foto i video)

0
3380

Turistička patrola Infoprijedora danas je obišla četiri zanimljive turističke destinacije koje su ujedno i preporuka na koji način možete organizovati dobar jednodnevni izlet.

Prvo smo svratili   do Ključa, ali samo Starog grada, čuvene ključke tvrđave u kojoj je prije zarobljavanja, 1463 godine nakratko boravio posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Prostor oko tvrđave s koje se pruža prelijep pogled na dolinu rijeke Sane i ključku dolinu je prilično uredan s klupama i mjestom za odmor na kojem se može popiti kafa. Naravno, ukoliko je ponesete u ruksaku, jer kafića u blizini tvrđave nema.

Obavezno treba posjetiti i Balkanu. Uređeno i čisto mjesto za odmor s prilično turista od kojih se neki sunčaju, a najhrabiji i kupaju. Voda je bistra i prelijeva se od plave do zelene nijanse. Uz hotel su i bungalovi i odlični travnati tereni za odmor.

Put nas dalje vodi do Šipova, a odatle nekih 6,5 kilometara dalje i do Janjskih Otoka.

Rijeka Janja koja izvire nekoliko kilometara dalje račva se na tom mjestu u više rukavaca, manjih vodopada i kaskada i uz vodenice čini prilično solidno mjesto za odmor.

Mjesto je pravi mali turistički biser, voda prilično hladna u šta smo se i sami uvjerili, mada bi valjalo da je sve malo urednije, da ima više mjesta za parking i da uz magistralni put postoji bar tabla kao putokaz do Janjskih Otoka. Uštedila bi vrijeme onim koji tu nikad nisu bili, a čuli jesu za ljepotu Janjskih Otoka.

Ukoliko želite ručati, a doći na Janjske otoke i ne probati pastrmku u nekom od brojnih restorana nad vodom je grijeh, uradite to. No, čuvajte se da vas ne „okupaju“ i da najmanju moguću pastrmku koju možete zamisliti, uz malo krompirića, bez začina, ne platite sedam maraka umjesto pet koliko piše u jelovniku.

Prilično razočarenja nakon obilnih porcija i ljubaznih domaćina u Martin Brodu koji uz ribu nude besplatno piće, salatu, palačnike…Na to na Janjskim Otocima ne računajte. No, gušti su gušti, a provjerili smo i cijenu apartmana. Koštaju u prosjeku 25 maraka i po onom šta kažu domaćini u jednom mogu konačiti četiri osobe. No, nakon ribe nemojte biti sigurni da će cijena prilikom dolaska biti ista kao i ona kod buđenja. 

Na 30-tom kilometru od Janjskih Otoka je Jajce, grad koji valjda jedini na Balkanu ako ne i u Evropi ima vodopad u centru grada. Visok oko 20-tak metara. Mještani su izuzetno ljubazni, ustupaju nam čak svoj parking prostor u starom jezgru grada. Ne žele da platimo kaznu, jer je sve pokriveno kamerama. 

Pašaga Hodžić je vlasnik suvenirnice i istinski hroničar grada. Žali se da je korona ostavila nemilog traga na turizam.

– Posjeta je trenutno jako malo – kaže Pašaga koji nabraja šta Jajce sve ima. Pominje hram Boga Mitre, starorimsku građevinu, katokamobe, toranj Svetog Luke, pa tvrđavu iz 15 vijeka, mada Pašaga vjeruje da je malo starija i da datira iz 1396 godine, tj. godina kad je Jajce rođeno. Pašaga se žali da je vode u plivskom vodopadu mnogo manje nego što je on zapamtio u mladosti, kada su ga bukovi Plive, mada mu je kuća na 20-tak metara od tvrđave, uspavljivali.

– Nema ni bazena gdje smo se nekad kupali. Voda nam je oduzeta, mada su vodenice ostale. Tu se i dan danas može brašno kupiti – nabraja Pašaga i kao član Udruženja antifašista podsjeća na drugo zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu koje je, kaže sjetno, davno protjerano iz školskih udžbenika.

A vodopad iz blizine izgleda veličanstveno. Uređeno je i podnožje gdje se za četiri marke, koliko košta ulaz, ta silna plivska voda može iz blizine vidjeti a i dodirnuti. Tu smo pričali s Emom Lončar i Jasminom Durićem. Ema nam kaže da u Jajcu ima nanu i dedu i da ljeti uvijek dolazi.

– Tu sam kao domaća – kaže Ema. Sarajlija Jasmin je vodopad vidio prvi put iz neposredne blizine.

– Prelijepo je ovdje, samo još malo bolje da se održava bilo bi i ljepše – iskren je Jasmin.

Do vodopada vodi most čiju ogradu krase na stotine katanaca ljubavi, u blizini od cvijeća ispisano ime Jajca i lijepe Jajčanke koje nam sugerišu gdje bi se valjalo slikati. Grad čiji se broj stanovnika od posljednjeg rata prepolovio vrijedi još jednom posjetiti…, kao i naprijed opisana mjesta. Uživajte u fotografijama i video materijalu koje smo pripremili za vas.