Mile s deponije napokon dobio svoj krov nad glavom

0
3547

Milan Mile Vučković (66), stanuje i dalje na tristotinjak metara od gradske deponije Kurevo, ali ne više u devastiranoj kući bez vrata i prozora s dva gola zida, već u kamp kućici u koju je uselio u četvrtak. Novi dom Mili je dovezla humanitarka Danijela Čampara, Prijedorčanka s adresom u Grazu, koja je i ranije, duboko ganuta sudbinom čovjeka s deponije, pomagala. Prošli put poslala je novac kako bi mu se kupila hrana, konzerve i nešto prijeko potrebne higijene, a sad se potrudila da bude i stambeno zbrinut, čovjek s adresom. Danijela je i ranije govorila da joj je Mile najveća briga i da želi da mu pomogne, da dobije krov nad glavom.

– U toj mojoj želji da se Mile stambeno zbrine pomogli su firma “Granit Dizdarić” iz Kozarca, Alida Lida Kovačević, iz holističkog centra Mandala iz Starog Grada, Tamama Ležić, bez koje ne bi bilo pola ove akcije i moji prijatelji iz Graza. Svima dugujem jedno veliko hvala. Kupili smo mu kamp kućicu i odvezli je do Milinog starog kućišta. Susret s njim je bio jako emotivan. Prvo nije vjerovao da je to za njega, a onda je nakon nevjerice nastala radost. Donijeli smo mu još hrane, novu garderobu u koju se presvukao prije useljenja. U kućici ima i frižider, krevet, sto, stolice, ormar… to je potpuno opremljena kuća u kojoj sad može da živ normalno, ko svaki drugi čovjek – priča Danijela koja će nastaviti da pomaže Mili, da mu donosi garderobu, hranu, ukratko sve što mu treba.

Zahvalna je i momcima koji su besplatno, bez bilo kakve nadoknade za bager, pomogli da se kućica postavi.

– Jedan od njih je bio šokiran kad je vidio gdje je čovjek živio. Obećao je da će povremeno svraćati kod njega i od sebe mu donositi hranu. No, ono što je bitno je da Mile ima sad svoj krov nad glavom. Sve vrijeme dok su momci postavljali kućicu je bio u nevjerici. U jednom trenutku je sjeo na krevet i onako iz dubine duše uzdahnuo i rekao “A, krevet, brate mili”.  To su emocije, ali i radost. Ukratko dala sam mu ključ od njegove nove kuće, ali neću prestati da ga obilazim i pomažem – najavljuje Danijela presretna što je Mili pomogla.

Priču o Mili Vučkoviću, čovjeku bez dokumenata i adrese infoprijedor.ba otvorio je prošle godine. Stravična priča o čovjeku koji život dijeli s mačkama i psima kako bi se zaštitio od pacova, čovjeku koji hranu nalazi na deponiji, imala je ogromnog odjeka. Mnogi su se potrudili da mu olakšaju život a među njima prvi u pomoć su priskočili Slobodni vozači (Free Riders) Prijedor? i humanista Hari Avdagić.