Corona ih nije uspavala, do sitnica usavršili električni bicikl i čuveni moped „Torini“ (foto)

0
3277

Corona virus nije zaustavio proizvodnju u prijedorskom „Cromex“-u. Čak suprotno, to vrijeme  je prema riječima Enesa Pehlića, direktora firme za obradu metala, bilo izazov za menadžment ali i sve zaposlene, da tržištu i kupcima ponudi originalne, ali i usavršene proizvode koji su već prepoznatljivi na BiH i ino tržištu.

– Mnogo vremena smo utrošili na doradu kvaliteta našeg brenda, mopeda „Torini“, kako bi postao još praktičniji i efikasniji. I kako bi ga s određenim zahvatima prilagodili potrebama jednog broja kupaca. Naime, predviđeno je da ovaj naš „Torini“ bude višenamjenski, jak i svrsishodan proizvod, pravljen između ostalog i za Poštanski saobraćaj, za potrebe dispečera i inkasante „Vodovoda“i Elektrodistribucije, ali i kao manje dostavno vozilo recimo kod pizzeria. Tako da smo dio mopeda prilagodili i tim namjenama, ali i kupcima koji žele originalan proizvod kakav je u suštini moped „Torini“. Poput recimo ljubitelja brdskog moto krosa i ekstremnih sportova gdje se u startu računa na jak motor koji može iznijeti i ovu vrstu adrenalinskog sporta – kaže Pehlić i naglašava da su u međuvremenu mnogo radili i na dizajniranju opreme mopeda, poput zadnjeg kofera, u tri veličine, koji je planiran za odlaganje kacige ali i manjeg laptopa ili sličnog kancelarijskog materijala.

– Dakle da se može koristiti na putu od biroa do biroa. Tu su i srednji i veliki kofer u koji, za potrebe dostave restoranima ili pizeriama, može stati i family pizza. Posebno interesantne su bočne bisage koje služe za transport stvari, ali mogu da se koriste i u poštanskim preduzećima za dostavu pošte ili paketa i reklamnog materijala. Novina je i izuzetno praktična i lagana prikolica koja se kači na moped, a služi za dostavu u poštanskom saobraćaju ili u nadolazećem trendu sve popularnije  dostave potrepština i robe na kućnu ili restoransku adresu iz marketa i trgovina. U prikolicu može stati do stotinu kilograma – objašnjava Pehlić.

Ispitivanje tržišta je pokazalo da postoji potreba za mopedom koji je lagan, namijenjen vožnji po gradskom području, ali i onim koji sticajem okolonosti ostaju bez vozačke dozvole ili je uopšte nemaju.

– Naime za naš E-bike, ili električni bicikl, koji se inače ne registruje i ima pedale, ne treba vozačka dozvola. A u slučaju pražnjenja baterije može se voziti i kao biciklo. Ide brzinom do 25  kilometara na sat. Autonomija E-bike je 40 kilometara sa jednim punjenjem baterije, a baterija se puni u prosjeku oko 2,5 časa, dok je kod „Torinija „ autonomija 70 kilometara, a baterija se puni oko 3 časa. O jačini motora govori i baterija, kod E-bike je 20 amper-sati a kod Torinija 34 – pojašnjava karakteristike proizvoda Pehlić i naglašava da su do električnog bicikla  došli kroz dvogodišnju saradnju s jednom tajvanskom kompanijom.

Ovdje je brendiran pod logom „Cromex“- a i za mnoge, što je vrlo važno, prihvatljiv i cijenom. Inače mopedi su na tržištu dostupni u nekoliko boja. Cijena E-bike iznosi 2.300 KM s PDV-om, neovisno o tom da li se kupuje direktno u „Cromex“-u ili preko distributera s kojim inače pregovarju o jedinstvenoj cijeni.

E-bike za sada se može naći isključivo na tržištu BiH-a, dok mopedi marke „Torini“ uveliko idu prema cijelom svijetu.

– U pregovorima smo i predugovorima s jednom američkom firmom koja zastupa Ameriku, Kanadu, područje Oceanije i Bliskog Istoka… Za Evropu već imamo jedan broj distributera – kaže Pehlić i kupcima poručuje da je garantni rok na moped „Torini“ dvije godine, a na E-bike jednu.

– Imamo i sve rezervne dijelove, ali i kontakte kako ih nabaviti ukoliko nestanu što znači da sto odsto stojimo i iza jednog i drugog proizvoda. Vaše je samo da ih vozite i uživate, a sva ostala briga je naša – poručuju iz „Cromex-a“.