Savjet pedijatra, na Vaša pitanja odgovara prim. dr Azra Pašalić, specijalista pedijatrije

0
1207

Pitanje: Moja djevojčica ima veliki problem s alergenima. S prvim polenom, cvjetanjem sva se ospe a osip je prisutan i kod većeg izlaganja na suncu. Često smo kod ljekara, no terapije koje dobija su kratkog daha, štite je dok uzima ljekove, poslije opet ista priča. Šta mi savjetujete, pita Prijedorčanka S.V., roditelj devetogodišnjeg dječaka? 

Odgovor: Prim. dr Azra Pašalić, specijalista pedijatrije

Alergije se najčešće ispoljavaju u vidu osipa po koži i crvenila, sitnijeg ili krupnijeg i svraba. To je ustvari odbrambena reakcija našeg imunog sistema na razne materije iz okoline a također na hranu ili lijekove. Najčešće se osipi javljaju od uboda insekta, kontaktom sa nekim materijama i unosom hrane na koju neka osoba reaguje alergično. Najbolje je uraditi alergološko testiranje na tzv. inhalatorne i nutritivne alergene koji će pokazati na što je pacijent alergičan. Najbolji način sprečavanja je izbjegavanje kontakta (koliko se može)sa tim alergenom. U ljetnim mjesecima može se dijete osuti zbog vrućine i znojenja i to roditelje ne treba da zabrinjava. Dijete se može tuširati.

Često se javi osip po tijelu kao da kopriva ožari i traje po nekoliko dana i to je često kod alergija na hranu a može trajati i nekoliko dana dokle god je ta hrana u gastrointestinalnom sistemu djeteta. U kućnoj i putnoj apoteci treba imati sirup protiv alergija koji se daje djetetu prema starosti i tjelesnoj težini uz konsultaciju pedijatra i antialergijski gel ili krema kojima se koža maže. Ubodi insekata mogu biti i opasni naročito stršljena i osa pa ukoliko se kod djeteta, pri alegijskoj reakciji, pojavi otežano disanje ili gušenje dijete treba hitno odvesti kod ljekara a kod blažih alergija stavljati hladne obloge. Znači,alergijski osipi se liječe lokalno prilikom pojave alergijske reakcije. Postoji tzv.terapija hiposenzibilizacijom kada se duže vremena dijete izlaže minimalnim količinama alergene na koje se organizam postepeno privikava i smanjuje burnu imunološku reakciju i nakon nekoliko godina ne razvija alergiju. To ponekad može biti i rizičan postupak i zato se radi samo u visoko razvijenim klinikama i ambulantama.