PRIJETI LI NAM NOVA PANDEMIJA? Iz otopljenih ledenih santi Arktika vrebaju OPASNI VIRUSI

0
1057

Naučnici upozoravaju da bi ubrzano zagrijavanje krajnjeg sjevera Zemlje moglo da “oslobodi” brojne viruse stare i po stotine hiljada godina, koji su zakopani u sibirskom vječnom ledu, što može da dovede do velikih posljedica po čovječanstvo.

Zbog ubrzanog zagrijavanja planete, a Arktik se zagrijava barem dvostruko brže od ostatka svijeta, ledene sante se otapaju, prvi put od ledenog doba, pri čemu postoji opasnost od oslobađanja patogena sa kojima se savremeni čovjek do sada nije susreo, prenosi britanski list Indipendent.

Pretpostavka da bakterije mogu dugo preživjeti definitivno je prihvaćena u naučnim krugovima.

– Jedina nedoumica jeste koliko dugo virusi mogu da prežive u ledu – milion godina, 500 hiljada ili 50 hiljada godina – ističe virusolog Žan Mišel Klaveri.

On tvrdi da postoje veoma kvalitetna istraživanja koja upućuju na to da bakterije iz dubokog leda mogu oživjeti.

I doktor Šanatal Abergel, virusolog, smatra da je moguće oživjeti viruse iz starih uzoraka leda.

Ona napominje da su istraživači uspjeli da reaktiviraju drevne DNK viruse, ali ne i puno krhkije RNK viruse.

RNK virusi odnose se na bolesti poput “španskog gripa” i novog virusa korona odgovornog za aktuelnu pandemiju, a DNK virusi uključuju praktično iskorijenjenu bolest velikih boginja.

Kada se jednom nađe u ćeliji “domaćina”, virus otpušta svoju DNK ili RNK, koja sadrži informaciju potrebnu da se stvore nove virusne čestice, te preuzima nadzor nad nekim aspektima ćelijskog metabolizma.

Drugu prijetnju za čovječanstvo predstavljaju bakterije.

Tako je 2016. epidemija antraksa u Zapadnom Sibiru pokosila krda sobova. Kada su se u junu trupa životinja odledila, od te bolesti zarazile su se 23 osobe.

Naučnici upozoravaju da opasnost ne predstavlja samo odmrzavanje ledenih površina, već i pojačana ljudska i životinJska aktivnost u područjima koja su već dugo rijetko naseljena.

– Ovo je recept za katastrofu, jer već imamo `svježi` virus  – obrazlažu virolozi napominju da se virusi iz leda “sele” u rijeke.

Ako se čovjek zatekne među zamrznutim virusima koji mogu biti pandemijski, on bi se mogao zaraziti i sam pokrenuti novu pandemiju, navode stručnjaci.

Srna