Nakon tri modula, na kojim su se upoznali vještinama liderstva, lobiranja i javnog zagovaranja, polaznici Akademije političke odgovornosti, mladi predstavnici devet političkih partija danas su na konferenciji za novinare predstavili zajedničku inicijativu. Riječ je o adaptaciji i renoviranju postojećeg dječijeg igrališta na Pećanima, pored boračkih zgrada.

– Ideja je zajednička i nastala je na jednoj od naših radionica – kaže Dragan Zgonjanin, predstavnik SDS-a.

Dodaje da su im sredstva za ove namjene nakon projektnog prijedloga odobrili BHRI, IOM i USAID. Rezultat Akademije biće i platforma pod nazivom Mirovinska omladinska politika. O kakvom je dokumentu riječ pojasnila je Jelena Pačariz, predstavnica socijalističke partije Srpske.

– Platforma će zagovarati i potpuno isključivanje govora mržnje u javnim i ličnim obraćanjima političkih predstavnika, podizati svijest  predstavnika političkih partija i građana o postojanju drugih i drugačijih mišljenja i stavova o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti grada Prijedora i njegovih građana – rekla je Pačariz i dodala da je svrha Platforme što kvalitetniji život svih građana Prijedora.

Najmlađa učesnica Akademije političke odgovornosti je Nađa Knežević. Dolazi ispred Demosa i smatra da je vrijeme provedeno na ovoj  Akademiji korisno.

– Pogotovo za nas mlade ljude koji tek treba da se ostvarujemo, da izgradimo neku svoju ličnost. Akademija je prilika da nešto naučimo, da steknemo potrebno iskustvo i po meni nešto najkorisnije za nas mlade koji tek treba da uđemo u taj neki politički svijet – kaže Kneževićeva. 

Četvrti modul na temu  “Timski rad, volontarizam – građanski aktivizam” biće održan od 7. do 9. avgusta  u hotelu “Prijedor.”  “Akademiju političke odgovornosti” provodi Udruženje građana “DON”. Akademija ima podršku programa BHRI koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID.)

izvor